Milyen volt az idei érettségi?

Lezajlottak a végzős diákok éves mumusai, a magyar, a matek, és a töri érettségik. A nagy izzadások és sóhajok után pedig jönnek az értékelések és a mérlegelések: milyen volt az idei? Nehéz vagy könnyű? Sosem lehet egyértelmű véleményt alkotni, mindannyian másfélében vagyunk izmosak.

hirdetés

Milyen volt az idei érettségi?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Az évről-évre történő összehasonlítás mindig érdekes, próbálunk belőle tanulságokat levonni, amit majd a jövő évben hasznosíthatunk – “ha idén ez volt, jövőre biztos nem ez lesz”. Aztán néha mégis becsapják a diákokat a feladatalkotók.

– A magyar érettségi idén nem volt annyira átfogó és nem világított rá a tudás különböző rétegeire sem. A novellaelemzés nem volt különösebben sokrétű, és a hagyományosan legnehezebbnek tartott összehasonlító verselemzéstől sem kellett megijedni – vélekedett Meszéna Tamás, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatóhelyettese az idei tapasztalatokról.

érettségi2
Véget ért a rettegett magyar, matek és töri

A diákok általános véleménye szerint könnyűek voltak a magyar és a matek érettségik, a történelem azonban már többeknek fejtörést okozott.  A kollégák persze csak a feladatok kijavítása után tudnak majd pontosabban nyilatkozni, tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A tanár szerint az előző éviekhez képest mindhárom tárgy esetében alapvetően nem nagyon változott a feladatok jellege és nehézsége. De ha az elmúlt pár év érettségieiben nem is, hosszabb távon azért megfigyelhető változás. Évekkel ezelőtt kinyilvánított szándék volt a vizsgák megnehezítése, és ehhez tartották is magukat a feladatsorok készítői. Mára újra stabillá vált a súlyozás és már nem észlelhető mozgás a nehézségi fokok tekintetében.

nyelvtanulás1
A nyelvek sajnos csak most kezdődnek

Téma szempontjából sem lehet egyértelmű irányt kijelölni, hiszen minden évben váltakozva különböző témakörökre terelődik a hangsúly. Ugyanakkor érdekes, hogy a matematika feladatsorok között mára a hagyományosabb tudományágak háttérbe szorultak – például a geometria -, és jobban erőltetik az újonnan bekerült ágakat, mint a statisztikát, vagy a valószínűségszámítást – mondja a pedagógus.

Az idei magyar érettségit itt, a matekot itt, a történelmet pedig itt elemeztük részletesen.