Minden egy helyen az augusztus 20-i hosszú hétvégéről!

Változik Pécsen a közösségi közlekedés menetrendje, a parkolási rend és a nyitvatartás is az augusztus 20-i állami ünnepek miatt. A pécsi buszok és a vonatok is máshogy járnak majd, de a forgalom is megnövekszik a hosszú hétvégén. Mutatjuk a menetrendet és a fontosabb nyitvatartásokat.

Mikor mi van nyitva?

Augusztus 20-a piros betűs ünnep, de a jogszabályok alapján nyitva lehetnek a benzinkutak, ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, önálló virágboltok, újságosok, édességboltok, vendéglátó- és szórakozóhelyek, valamint a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok.

Vonatok, buszok menetrendje

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint a menetrend szerinti közlekedés a következőképp alakul: augusztus 17-én a szabadnapi, augusztus 18-án a munkaszüneti, augusztus 19-én a szabadnapi, augusztus 20-án pedig a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a pécsi buszok.

A menetrendekhez kattintsunk ide!

A pihenőnap-áthelyezés, illetve az augusztus 20-i ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje is. A MÁV közlése szerint augusztus 18-án és 19-én az ünnepnapra, 20-án a vasárnapra, 21-én pedig a hétfői munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható nagy utasforgalom miatt érdemes néhány nappal előbb megváltani a menetjegyeket, bár a vállalat fel lesz készülve, mint írják: a forgalmasabb InterCity vonatokat több kocsival indítják majd, és megnövelik a vonatszerelvények kocsimennyiségét is.

Online jegyvásárlás itt, a menetrendek pedig itt!

A Volánbusz közlése szerint a távolsági buszok szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti napnak megfelelő, hétfőn a szabadnapi, 20-án pedig a munkaszüneti napi menetrend alapján indulnak majd.

Így parkolhatunk

A Biokom Nonprofit Kft. közlése szerint augusztus 17-én a szombati parkolási rend érvényes. Augusztus 18-án vasárnap egyébként sem kell fizetnünk a pécsi parkolásért, augusztus 19-20-án pedig az ünnepnapokra való tekintettel parkolhatunk díjmentesen. Felhívják a figyelmet, hogy a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtás, és a közterületi várakozás ezeken a napokon is engedélyhez kötött.

Aki autóba ülne, nagyobb forgalomra számítson

Több magyarországi autópályán is nagyobb forgalomra kell számítani az augusztus 20-i hosszú hétvégén. Ausztriában és egyes németországi tartományokban augusztus 15-én munkaszüneti nap lesz, ezen felül kamionstop is érvényben lesz a sógoroknál. Várhatóan a Magyarországra belépő nehézgépjármű-forgalom is erősebb lesz, de minden bizonnyal a Románia, Ukrajna felé vezető sztrádán is lassabb lesz a haladás. A hosszú hétvége miatt előreláthatóan a Velencei-tó és a Balaton irányába haladó utakon növekedhet meg még a szokásosnál is jobban a forgalom.

hirdetés
Hirdetés