Sok a csempészcigi

Minden negyedik pécsi cigarettázó csempészcigit pöfékel, de a vágott dohányt fogyasztók tizede is a feketekereskedelemből szerzi be a füstölnivalót. A Pécsen immár két dohánygyárat is működtető BAT szerint az elmúlt öt évben egyre rosszabbá vált a helyzet, de év végére megállhat a negatív tendencia.

hirdetés

Bár messze vagyunk az ukrán határtól, Pécsen is virágzik még a csempészcigik piaca. Mint azt Tóth Attila, a BAT vállalati és szabályozási ügyekért felelős vezetője elmondta, minden negyedik elszívott cigaretta csempészáru, ez pedig óriási csapás mind az adóbevételek, mind a gyártók számára.

Jól érzékelteti a jelenlegi helyzetet, hogy a piacon a nyolcadik legnagyobb márka az adó- és vámmentesen becsempészett fehérorosz cigaretta, a Fest. Ezt, mondja Tóth, 450-500 forintért lehet beszerezni a feketepiacon, a csempészek pedig ötven forintért jutnak hozzá Belorussziában, azaz busás hasznot hoz számukra.

Ez ma Magyarországon a 8. legkedveltebb cigi. Kizárólag feketén érkezik.
Ez ma Magyarországon a 8. legkedveltebb cigi. Kizárólag feketén érkezik.

A több ízesítésben és vékonyított kivitelben is elérhető Fest igazi cigi, ellenőrzött gyárból kerül ki, ugyanakkor hamisítványokhoz is hozzá lehet jutni Pécsen. Az Illicit white nevű bagóban nemcsak dohánylevél lehet, hanem egyéb növényi származék is, minősége eltérő és nem is visszakövethető az alapanyag. Ezek a cigik még olcsóbbak.

A vágott dohányból is egyre több jött be az országba, előfordul, hogy a Tiszán úsztatják le az árut vagy éppen üzemanyag-szállító kamionok gyomrában hozzák be nagy mennyiségben.

– Az utóbbi időszakban a chop-chopnak is elnevezett illegális vágott dohány kezdett terjedni, ezt szintén csempészik, vagy a hazai dohányföldekről lopott dohányt szárítják ki – mondja Tóth.

A dohányipari vezető szerint egyébként a teljes hazai dohányfogyasztás 14-15 százaléka származik a feketepiacról, sokmilliárdos adóhiányt okozva a költségvetésnek. Ezen belül minden negyedik cigaretta, s a vágott dohány tizede csempészáru.

Hogy miből lehet erre következtetni? Tóth elmondta, az iparág nemzetközi módszertan alapján minden évben végez egy független ügynökséggel (GFK) egy, üres cigarettásdobozok összegyűjtésén alapuló feketepiaci felmérést. A vágott dohányra idén először csináltatott a BAT kísérleti jelleggel kutatást, de az nagyon nehezen mérhető, ott a becslésnél nincs jobb adat.

Tóth Attila elmondta, az állam a NAV-on keresztül iszonyatos erőket mozgósított a feketekereskedelem visszaszorítására. A munka idén kezdett igazán beérni, ezért azt várják, hogy a jelenlegi arányok nem mennek feljebb, sőt, van remény arra, hogy jövőre valamelyest visszaesik a csempészcigik aránya.

[box title=”Egyre kevesebben keresik a cigit” box_color=”#c98d31″]A finomra vágott fogyasztási dohány részaránya folyamatosan és jelentősen nőtt az elmúlt években. Idén először haladta meg szálra vetítve a cigaretta értékesítését. Ennek oka, hogy jelentősen megnövekedett a cigaretta kiskereskedelmi ára, a vágott dohány pedig olcsóbb, mert más az adóstruktúrája. – Ha nem így lenne, még többen váltottak volna a feketepiacra, ezért a finomra vágott fogyasztási dohány szegmens jelenleg védőháló szerepét tölti be – jegyezte meg a szakember.[/box]