Mindenki asztalára kerül a Magyarok Kenyeréből

Pécsett szegik meg a Magyarok Kenyerét

Hatodik évébe lép a Magyarok Kenyere mozgalom idén. A Pécsen indult, egyre nagyobb sikerű kezdeményezés során minden magyarlakta területről gyűjtik a sok száz tonna búzát, hogy aztán augusztus 20-án ebből készüljön el az éves új kenyér. A megmaradó lisztet az ősz folyamán kiosztják a rászorulókat támogató egyesületek között.

hirdetés

Sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a tavalyi eredményekről, számokkal igazolták és demonstrálták az összefogás sikerességét.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint minden évben újra és újra elcsodálkoznak azon a példátlan, egyre növekvő összefogáson, ami körülveszi a Magyarok Kenyere mozgalmat. Indulásakor ugyanis nem számítottak ekkora, határokon átívelő akcióra.

– Szimbolikus jelentősége van, példázza a nemzet nemes cél érdekében való példátlan összefogását a határon túl élő rászorulókért – fogalmazott Páva. – Örülök annak, hogy Pécsen indult el a kezdeményezés, és ez a város adhat otthont neki már évek óta.

Korinek László, a mozgalom elindítója úgy fogalmazott, túlnőtt rajtuk a kezdeményezés. Míg az első egy-két évben baráti felkéréses alapon működött az adományozás, később már maguk a határon túliak jelezték részvételi szándékukat. Természetesen a jóból sosem elég, tovább kell terjeszteni a Magyarok Kenyere mozgalmat, hogy minél több rászorulót láthassanak el liszttel, kerülhessen kenyér az asztalukra.

magyarok kenyere
Korinek László, Páva Zsolt és Győrffy Balázs a sajtótájékoztatón

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013 óta szerves partnere, támogatója és szervezője a Magyarok Kenyere akciónak. Győrffy Balázs elnök azt mondta, ő elsősorban nem is a növekvő mennyiségre helyezné a hangsúlyt, hanem inkább az adományozók körének bővítésére, hogy minél többen érezhessék a rászorulók részére való adományozás örömét.

2015-ben mintegy 3100 adományozó küldött búzát, ez megközelítőleg 440 tonnának felelt meg. 2011-ben 10 tonnával indult a mozgalom, ez a szám évente a következőképpen alakult: 2012-ben már 20, aztán 100, 220 és tavaly 440 tonna. Elképesztő növekedés.

A liszt mindig jól jön
A tavalyi mennyiség is döbbenetes volt

Az évek során az összegyűlt búzából elkészített liszt túlnyomó részét Böjte Csaba atya Dévai Szent Ferenc Alapítványa kapta – gyerekek ezreinek készült kenyér az adományozott lisztből. A Pécsi Jótékony Nőegylet, kárpátaljai gyermekotthonok, az Oltalom Egyesület rászorulói, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ is kaptak a nemzet adományából. Ők bizonyára idén is számíthatnak támogatásra.

A gabona egy részét tavaly ünnepélyesen Mohácson öntötték össze, parajdi sóval és bácskatopolyai kovásszal sütötték meg. Az összeöntés idén augusztus 7-én az orfűi Malommúzeumban lesz.