Mindenki rákos egy darabig

Amint szóba kerül egy betegség, mindenkinek van rá egy-két javaslata az alternatív gyógymódok közül is. Van, aki a C-vitaminban hisz, mások a cékla erejére esküsznek, sőt, mostanság a szódabikarbónát se csupán rovarriasztónak ajánlják, hanem a daganatok elleni harchoz is. Mindezekről kérdeztük dr. Hoffer Judit háziorvost, életmód- tanácsadót, aki a Hospice hálózatban is szolgálatot teljesít.

hirdetés

– A daganatos betegségek megelőzése és korai felfedezése lenne a legfontosabb – szögezi le a doktornő. – Az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel az én vesszőparipám, minden betegemet erre buzdítom. Természetesen vannak kivédhetetlen dolgok, mint például a levegő szennyezettsége, a velünk született genetikai hajlam, de sokat is tehetünk magunkért a helyes táplálkozással, sporttal, testsúlykontrollal, stressz-kezeléssel, környezettudatos életmóddal. Mindezekre azért lenne szükség, mert daganatos sejtek mindenkiben képződnek, ám ezeket az egészséges szervezet legyőzi, folyamatosan elpusztítja. Baj akkor történik, ha túlságosan elszaporodnak. Ilyenkor számít, hogy szűrővizsgálatokkal sikerül-e időben felfedezni a betegséget. Ha igen, akkor sokkal nagyobb az esély, hogy műtéttel, kemoterápiával, sugár- vagy egyéb kezeléssel elpusztítsák a tumort. Ilyen betegeknél a gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban nagyon jók a tapasztalatok, jobban viselik a kezeléseket, gyorsabban regenerálódnak.

– Mindenkinél egyformán hatnak?

– A daganatos betegek gyógyításában, gyógyulásában az a kiszámíthatatlan, hogy nincs két egyforma szervezet, és a daganatok is nagyon sokfélék még egy szerven belül is. A gyógyszerek, gyógyhatású készítmények hatásait ezért nehéz megjósolni. Olyan ez, mint hogy a vízről is egyértelműen tudjuk, hogy oltja a tüzet, de nem mindegy, hogy mi ég, milyen környezetben ég, és mikor kezdik el oltani. Ezért döntő jelentőségű a megelőzés, illetve a korai felismerés.

– A szelíd gyógymódok közt van, aki a céklára esküszik, más a nagy dózisú C-vitaminra, vagy épp a búzafűre. Ezekről mi a véleménye?

– Az antioxidánsoknak (C- és E-vitamin, karotin), a zöldségekben, gyümölcsökben levő sok vitaminnak, ásványi anyagnak, vagy a most divatos, elsavasodás miatti lúgosításnak (például szódabikarbónával) főleg a megelőzésben, illetve a szervezet öngyógyító mechanizmusainak erősítésében lehet szerepe. Valóban léteznek bizonyos növények, melyek különösen kiválóak, mint a cékla, a búzafű, a mandula, de ezek a gyógyításban önmagukban biztos, hogy nem elegendőek. Van példa arra, hogy rendkívül szigorú nyers növényi étrenddel, az úgynevezett Gerson-diétával is értek már el eredményeket, de ehhez óriási aszkétizmus és elszántság kell, s az eredmény ilyenkor sem garantált. Ne feledjük: az általunk beszerezhető növények már korántsem tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, s főleg nem olyan arányban, mint évtizedekkel ezelőtt. Tehát több kilónyit meg kellene enni belőlük naponta, ami lehetetlen. A másik probléma a felszívódás kérdése. Véleményem szerint a mai emberek többségének a gyomor-bélrendszere elég siralmas állapotban van. Az okokat ismerjük: rendszertelen táplálkozás, stressz, sok szintetikus élelmiszer, ízfokozók, kevés rost, kevés folyadék… folytathatnám. Ezért van az, hogy egyes embereknél fel sem szívódnak tökéletesen a bevitt élelmiszerek, és ez vonatkozik az étrend-kiegészítőkre, a vitaminokra is. Én mindenképpen azt javaslom a gyógyulásért küzdő betegeknek, hogy a hagyományos terápia mellett a kiegészítő szerek közül mindenképpen a bevizsgált, tiszta forrásból származó készítményeket válasszák.