Mindenki úszni fog Pécsen

Az idei tanévtől kezdve Magyarországon is kötelezővé tették az úszásoktatást. A siker érdekében a kormány ezer tanárt képez tovább. A cél, hogy minden iskolás tudjon úszni. Sok idő viszont nincs megtanulni. 

hirdetés

A kerettanterv 36 órában jelöli meg a harmadik-negyedik, illetve az ötödik-hatodik osztályban előírt – vagyis inkább ajánlott – úszásoktatást, de ebből mindössze 18 óra kötelező a tanévben. Ez nagyon kevés, hiszen ha a tanítási szüneteket is figyelembe vesszük, akkor is csak szűken jön ki a kéthetenkénti egy órás fürdőzés.

A pécsi tankerület felügyelete alá tartozó helyi és vidéki általános iskolák diákjainak négy tanmedence áll rendelkezésükre a városban, de csak az ötödikeseket tanítják meg úszni. A  Klebersberg Intézményfenntartó Központ iskoláinak összesen 42 osztálynyi diáksága a Nevelési Központ, a Belvárosi Általános Iskola, a Bánki Donát Utcai Általános Iskola, a Pécsi Kereskedelmi Szakközépiskola, valamint a Hullámfürdő medencéit használhatja.

– A pécsi tankerület vállalja minden pécsi és vidéki ötödik osztályos tanuló úszásoktatását 18 órában, ez azt jelenti, hogy kibérli az uszodát, fizeti az utazási költségeket és ha szükséges, kisbuszt is bérel – fogalmazott Vedelek Mihály, tanügyi igazgatósági referens. – Ez osztályonként 86 ezer forintot jelent éves szinten, ami komoly költség a Klebersberg Intézményfenntartó Központ számára.

úszás

Alapesetben a testnevelő tanár feladata lenne az úszásoktatás, de mivel ez egy speciálisabb feladatkör, külön oktatót kapnak a gyerekek minden alkalommal. Sajtóinformációk szerint a mindennapos testnevelés részeként a kormány megkezdte ezer tornatanár továbbképzését is.

Bár az úszástudás létfontosságú, heti egy óra még az alapok elsajátításához is nagyon kevés, főleg, hogy minden évben tucatnyi ember fullad a vízbe, melynek legfőbb oka, hogy nem tudnak úszni, de közrejátszik az is, hogy sokan bizonytalanok a vízben, gyorsan pánikba esnek, félnek.

– A vízbiztonság megszerzésére elegendő lehet, ha egész tanévben járnak a gyerekek úszni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a fejlődés tekintetében eltérőek lehetnek a diákok – mondta Lukács Gergely, a Pécsi Úszóiskola ügyvezetője.

Az úszásoktatásból a PSN Zrt. is kiveszi a részét Pécsen, náluk az óvodások ingyen járhatnak úszni, de az egyházi és egyéb fenntartású általános iskoláknak is biztosítják az oktatást.

– Kétszer 45 percben úsznak a gyerekek egy héten, az oktatót mi biztosítjuk – magyarázta Réfi Eszter, a PSN Zrt. Sportiskola vezetője. – Jelenleg a Magyar Úszó Szövetséggel közösen dolgozunk egy pályázaton, azt szeretnénk elérni, hogy a rászoruló iskoláknak is lehetőségük nyíljon az úszásoktatásra.

[frame]Aki Pécsen úszni szeretne nem sok lehetőség közül válogathat. A Hullámfürdő és a Nevelési Központ medencéje áll a nyilvánosság rendelkezésére. Ám a rengeteg edzés, óra miatt csak bizonyos idősávokban van lehetőség erre. Nyáron még a Pollack-strandot használhatják a vízkedvelők. A TTK-n található uszodát, ami egykor bárki számára elérhető volt, már csak az egyetem hallgatói, illetve dolgozói használhatják.[/frame]