Mindent a Magasház bontásáról

A napokban megindultak Magasház bontását előkészítő munkálatok. A pécsi önkormányzat és a kivitelező Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. kiemelten kezeli a több mint egymilliárdos, állami támogatásból megvalósuló projektet, ezért számos intézkedést hajtott végre. A STRABAG MML Kft. – Land-Bau Kft. most fontos tájékoztatást ad a bontásról.

hirdetés

Felmérik a házakat

A 25 emeletes szomszédságában fekvő, közvetlenül érintett ingatlanok esetében belső és külső, míg a távolabbi ingatlanok és az utak esetében a külső állapotok rögzítésére kerül sor. A jelenlegi műszaki állapotot mind fotóval, mind szöveges formában rögzítik, hogy később esetleges vitás kérdést a felek békében tudják rendezni.

magasház, útépítés, hl06
Védőzóna és út épül

Az épület körül 16 méteres védőzónát alakítanak ki, ezért a Hungária út érintett szakaszán el kell terelni a forgalmat egy elkerülő útra. A 100 méter hosszú ideiglenes út a Rókus utcai kereszteződéstől indul és a Nagy Jenő utca és Hungária út találkozásának tér vissza az eredeti nyomvonalra. Fontos szempont az is, hogy a közelben lévő intézmények, lakóházak mindennapi életét a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a megépülő út.

További cél, hogy mind a gépkocsi, mind a gyalogos közlekedés a lehető legnagyobb biztonsággal történjen. Ezért ezen az érintett elkerülő úton 20 km/órával haladhat csak a járműforgalom. A gyalogosok számára pedig egy fedett, védőtetővel ellátott gyalogos folyosó épül. A forgalom várhatóan januárban indul meg itt.

Óriási toronydaru jön

Az épületegyüttes bontási munkái a toronyház déli oldalán lévő életveszélyessé minősített üvegvisszaváltó épület eltakarításával kezdődnek ezekben a napokban. Majd felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját az épület keleti felén. Ez fogja a különböző gépeket, eszközöket és a lebontott anyagot mozgatni.

Palánkrendszer is lesz

Az előkészítő munkák után várhatóan 2016 februárjában kezdődik meg a nagy munka, amit 2016 végéig fejeznek be.
A munkások a legfelső szintről haladnak majd lefelé az épületszerkezeti elemek szétdarabolásával.

A balesetveszély csökkentése érdekében egy kétszintes, Magyarországon eddig nem használt védőpalánk-rendszert építenek. Ez a bontási munkák előrehaladtával folyamatosan lejjebb kerül. A palánk megakadályozza a bontási törmelék lehullását, valamint csökkenti a por- és zajterhelést. Előbbit vízporlasztással csökkentik a kivitelezők.

Mérik is terhelést

Több alkalommal sor kerül majd a fellépő zaj- és porterhelés ellenőrző mérésére a Magasház környékén lévő közeli épületeknél. A környező utakat, járdákat a kivitelezők rendszeresen, visszatérő jelleggel takarítják majd. A munkavégzés hétköznap 8-18 óra, szombaton 9-16 óra között zajlik, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig szünetel.

A Magasház nem vész el, csak átalakul

magasház, útépítés, hl01
A bontott anyag jelentős hányadát újrahasznosítják, de nem az épület környezetében, hanem attól távol, lakott területen kívül. A törmelék elszállítása Megyeri téren keresztül történik majd, azonban naponta mindösszesen 8-10 teherautóval kell számolni, így ez túlzottan nem fogja megterhelni a környék forgalmát.

Türelmet kérnek

A kivitelezők azt mondják, hogy a bontás során minden olyan intézkedést megtesznek, hogy minél kisebb mértékben befolyásolják a környék életét, de mindenki részéről szükség lesz kompromisszumokra. Ezért a pécsiek, a környéken élők türelmét és megértését kérik.