Mindent halló termet avattak Pécsen

Még a légy zümmögését is lehet hallani abban a teremben, ahol mostantól speciális rendszerrel erősítik fel a hangokat. A Pécsi Kulturális Központban hozták létre a város első, halláskárosultak számára is működő színháztermét. 

hirdetés

Eddig még Pécsen nem használt rendszert avattak a Pécsi Kulturális Központban. A pécsi Apolló Kulturális Egyesület által használt színházterembe került szerkezet a halláskárosultakat segíti.

Halláskárosultak színházterme2
Minden hangot képes felerősíteni a teremben

– Olyan rendszert építettünk ki, amelynek segítségével a nagyothallók minden előadást hallhatnak – mondja Imre Gábor, az Apolló Kulturális Egyesület műszaki vezetője.

Hallokeszulek T allas
Ez a táblácska jelzi, ha egy helyiség akadálymentesített a hallókészülék viselők számára

A termet teljes egészében bemikrofonozták, ami az előadások hangját felerősíti. Az Apolló Kulturális Egyesületnek korábban már volt jeltolmáccsal jelnyelvi előadása. Akkor olyan visszajelzéseket kaptak, hogy lenne igény még több akadálymentesített darabra. 

Tóth Zoli Apolló
Tóth: Mostantól nincs olyan előadás, amit ne lehetne hallani

– Minden ugyanolyan, mint egy rendes színházi előadás esetében, annyi különbséggel, hogyha a terem bejáratánál a néző átkapcsolja a hallókészülékét arra a frekvenciára, amelyen az előadás is szól, akkor felerősödnek a jelek – teszi hozzá Tóth Zoltán, az Apolló Kulturális Egyesület elnöke.

Halláskárosultak színházterme3
Egyszerre 60 néző láthatja és hallhatja az előadásokat

Így mostantól a független színházi társulat teljes repertoárját megtekinthetik a halláskárosultak is.

A terem egyébként nemcsak a szórakozásban segíti a nagyothallókat, hanem oktatásukban is. Hiszen az egyesület diákokkal is foglalkozik, így ők ebben a térben teljesen másképp fejlődhetnek.