Mindent látó szemek figyelik a belvárost

A tilosban járók retteghetnek

Mindent látó, rendszámfelismerő automata kamerákat telepítenek a belvárosi forgalomcsillapított övezet védelmére. A következő hónapokban tesztüzemben futó kamerákkal a forgalom alakulását figyelik, egyúttal a bűncselekmények felderítéséhez, megelőzéséhez is segítségül hívják őket. 

hirdetés

A pécsi városvezetés a közeljövőben 19 olyan rendszámfelismerésre is alkalmas kamerát telepít majd a város szívének forgalomcsillapított övezeteibe, melyekkel fel tudják mérni, hogy a belvárosban élőkön kívül mennyi autós közlekedik ezeken a területeken. Segítségükkel a behajtási engedély nélkül kocsikázók mellett a bűncselekmények számát is csökkentenék.

A következő hónapokban tesztüzemben működő speciális automata kamerákat a város számára egy állami cég szerzi be, Pécs pedig tesztelhet.

Utolsó képek Katáról
A közbiztonságot is szolgálják

Decsi István, Pécs alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy Pécsett immáron 20 éve védik a történelmi belváros utcáit és az ott élőket az autós forgalomtól, ugyanakkor eddig nem voltak pontos adataik arról, hogy a forgalomcsillapított övezetekbe mennyien hajtanak be. Ezeket az adatokat fogják biztosítani az új kamerák.

A tilosban járók retteghetnek
A tilosban járók retteghetnek

A szerkezetek telepítésével a város további, hosszú távú célja – folytatta az alpolgármester –, hogy kiszűrjék a belvárosba engedély nélkül behajtó autósokat. A behajtási engedélyek vizsgálata eddig ugyanis manuálisan történt, azt a közterület-felügyelet munkatársai végezték, a kameráknak köszönhetően azonban ez a jövőben automatikusan történik majd, gyorsabban és hatékonyabban.

– A kamerák által szolgáltatott adatoknak köszönhetően tudni fogjuk, hogy az adott belvárosi utcákat és területeket az autósok milyen gyakran, milyen ciklusokban, mennyien használják. Az adatokat kielemezve pedig meg tudjuk állapítani, hogy hol van szükség például forgalmirend-változtatásra – mondta a városvezető.

A forgalom megváltozhat a kamerák miatt
A forgalom megváltozhat a kamerák miatt

A gépszemek bűnesetek megelőzésére és felderítésére is alkalmasak lesznek, azaz a pécsiek biztonságát is szolgálják – mondta a városvezető. A tapasztalat azt mutatja – mondta az alpolgármester –, hogy a városi kamerarendszernek nagy bűnözés-visszatartó ereje van, és ezt várják az új kameráktól is.

A városvezető leszögezte: a kamerák felvételei alapján nem fognak bírságolni, a fő feladat az adatok elemzése lesz.

A következő csomópontokban állítanak fel kamerákat:
1. Hunyadi János utca – Aradi vértanúk útja kereszteződése (2 kamera)
2. Papnövelde köz – Papnövelde utca (MTA-épület) (1 kamera)
3. Anna utca – Dr. Majorossy Imre utca kereszteződése (1 kamera)
4. Dr. Majorossy Imre utca – Ágoston tér kereszteződése (2 kamera)
5. Dr. Majorossy Imre utca – Király utca kereszteződése (1 kamera)
6. Nagyflórián utca – Király utca kereszteződése (3 kamera)
7. Fürdő utca (1 kamera)
8. Irgalmasok utcája – Citrom utca kereszteződése (2 kamera)
9. Várady Antal utca – Mátyás király utca kereszteződése (1 kamera)
10. Ferencesek utcája – Alkotmány utca kereszteződése (2 kamera)
11. Esze Tamás utca (1 kamera)
12 Graz tér, Citrom utca (1 kamera)
13 Jókai utca – Teréz utca kereszteződése (1 kamera)