Mindent szabad, ami nem tilos

Az Alkotmánybíróság (AB) a napokban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek alapján a települések pénzbírsággal sújthattak “közösségellenes magatartási formákat”.

hirdetés

 

Az Ab döntése nyomán azonban nem veszítik hatályukat az önkormányzati rendeletek, amíg azokat vissza nem vonják. Igaz, szinte nullára csökkent annak az esélye, hogy a város behajtsa a bírságokat azoktól, akik “közösségellenesen” viselkedtek.

– Pécsen továbbra is tilos többek között a belvárosban kéregetni, éjjel szeszesitalt árusítani, az utcán alkoholt fogyasztani, galambokat etetni, vasárnaponként füvet nyírni – szögezte le lapunknak Lovász István, hozzátéve: a rendelet betartatását továbbra is elvárják a Pécsi Közterület Felügyelettől. (Korábbi cikkünkben megírtuk, mivel árthatunk másoknak, vagyis mi számít közösségellenesnek Pécsett.)

Beinthet a rendszernek?

A jegyző szerint az Ab fő problémája azzal volt, hogy az érintett törvényben a “közösségellenes magatartás” fogalma tág, nem kellően meghatározott és túl széles mozgásteret biztosít az önkormányzatoknak arra, hogy meghatározzák, milyen tevékenység minősül az adott településen a közösségi együttéléssel nem összeegyeztethetőnek és így bírsággal sújthatónak.

– Ha a későbbiekben az országgyűlés több eljárási garanciával, pontosabb felhatalmazási keretekkel, precízebb körülírással cizellálja a törvényt, eloszlathatóak lesznek a vele szemben most felhozott alkotmányos aggályok – magyarázta Lovász.

A közösségellenes magatartásokat szankcionáló, illetve felsoroló, jelenleg hatályos pécsi rendelet egyébként az egyik legjobb az országban. A jegyző szerint nem is ezzel, hanem az önkormányzati törvény vonatkozó rendelkezésével – amelyet feljogosítja a rendeletek alkotására és a bírságolásra az önkormányzatokat – volt problémája az Ab-nek. A testület döntése azoban nem marad hatástalan Pécsett sem.

– A ma még hatályos rendeletünk szankciók útján való kikényszerítése ugyanis problémás lehet – magyarázza Lovász.

Arról van ugyanis szó, hogy akit ezentúl bírsággal sújtanak a “közösségellenes magatartása” miatt, az – az Ab határozatára hivatkozva – simán megtámadhatja ezt jogilag, és nagy eséllyel nem is kell fizetnie, tehát a számára kedvő ítélet is születik majd az ügyében.

[frame]

Néhány város túllőtt a célon

Bár Pécsen a földön maradtak a szabályok meghozatalakor, úgy tűnik, egyes települések vezetői valóban túllőttek a célon.

Hódmezővásárhelyen például 14 éves kor felett tilos a csúszdázás és a hintázás. Ózdon azt büntetik, aki padot ácsol a családi sírhant elé a temetőben. Beleden pedig az is bírságra számíthat, aki hagyja elgyomosodni udvarát a kertben. Vértesszőlősön pedig jelen keretek között nemcsak inni nem szabad az utcán, részegen kóborolni sem; az is bűnhődhet ugyanis, aki „közterületen szeszesital hatása által kirívó magatartást tanúsít”.

[/frame]