Mindent tűélesen fogunk látni az új Urániában

Októberben nyit az Uránia, ami a város legmodernebb mozijaként fog újjászületni.  Szabó Krisztiánnal, a 10 milliós nagyságrendű beruházás mögött álló budapesti vállalkozóval beszélgettünk.

hirdetés

Amint arról elsőként beszámoltunk, az Uránia mozi még idén a város legújabb premier mozijaként fogja újra kinyitni kapuit, ezzel pedig komolyan feladja majd a leckét az eddig egyeduralkodó Cinema City-nek.

Szabó Krisztián, a Pécs Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta lapunknak, hogy azért vágott bele a nagyságrendileg 10 milliós beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. Ennél azonban Szabó szerint az még fontosabb, hogy a pécsiek igényt is tartanak egy XXI. századi technikával ellátott belvárosi mozira. A budapesti vállalkozó pedig tapasztalatból beszél, hiszen szerte az országban rendelkezik több tucat hasonlóan felújított mozival.

Az Uránia jelenlegi állapotában azonban még távol áll a tervezett modern mozitól. A szakadt filmplakátok, ujjnyi vastag por, és romok közt Szabó ugyanis arról mesélt, hogy még rengeteg dolguk van a leharcolt állapotú, szebb napokat látott mozival – jelenleg ugyanis a komoly esőzések okozta beázásokkal küzdenek.

mozi
A legjobb 3D-s technika és szemüveg lesz majd a moziban.

Szabó azonban hozzátette, hogy a káosz nem sokáig fog tartani, hisz tervei szerint már idén októberben ki fog nyitni a város legújabb, ultramodern mozija, mely méltó lesz az Uránia emlékéhez.

Az Uránia szinte teljesen meg fog újulni. A ráncfelvarrás azonban nem csak a mozi külcsínére vonatkozik, hisz a megemelt dőlésszögű, 350 nézőre tervezett lelátó, a 65 négyzetméteres vászon, és a kicsinosított páholy mellett a moziban egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő fog majd működni, mely jelenleg a világ legmodernebb ilyen készüléke. Ez a vetítő ugyanis, a Cinema City-ben található passzív vetítőkkel szemben még a leggyorsabb mozgásokat sem mossa szét, mindent tűélesen fogunk látni – mondta Szabó.

Akad azonban egy kis gond is – tette hozzá a vállalkozó – ugyanis annak ellenére, hogy az Uránia premier mozi lesz, a forgalmazók által megszabott vetítésszámnak az egytermes mozi elég nehezen fog tudni megfelelni. Szabót ez azonban egyelőre nem zavarja, sokkal fontosabb számára ugyanis, hogy az amerikai sikerfilmekkel egy időben kellő mennyiségű magyar filmet is be tudjon mutatni.

Kérdésünkre Szabó elmondta, hogy a Kino Café helyére nem terveznek újabb kávézót, az új Urániában csupán egy büfé lesz, a kötelező pattogatott kukoricával és üdítőkkel. A jegyek áráról pontosat Szabó még nem tudott mondani, azt azonban biztosra veszi, hogy az Uránia a Cinema City-nél olcsóbb lesz.