Mindent vitt a pécsi költő srác

Mindig fontos dolgokról versel

Pécs legújabb tehetsége nemcsak Pécset hódította meg, hanem az országot is. Bánki Beni ugyanis hosszas, kemény munka árán magabiztosan megnyerte a Ki Mit Tube nevű internetes tehetségkutató videópályázatot. A város egy emberként drukkolt neki, nem is hiába.

hirdetés

Bánki Benjámin nem tud leállni. A pécsi Babits Mihály Gimnázium 10. osztályos tanulója idén már megszerezte a tehetségeket kutató és segítő szervezetek által indított országos „Felfedezettjeink 2015” pályázat közönségdíját, az igazi országos sikert azonban most zsebelte be, szeptember 20-án. Beni ugyanis toronymagasan nyerte meg az ország legnagyobb internetes tehetségkutató videópályázatát, az idén másodszorra megrendezett Ki Mit Tube-ot is.

Nem zavarja a kritika
Nem zavarja a kritika

Ezen a versenyen mindenki a saját videójával nevezhetett, amelyekre a közönség és a híres – és kevésbé neves – zsűritagok is szavazhattak.

Beni saját versei és slam poetry-esteken előadott művei is olyan fontos témákat boncolgatnak, mint a szólásszabadság, a kirekesztés és a diszkrimináció. Épp ezért nem meglepő, hogy a Ki Mit Tube-ra is első körben „A fehér ötven árnyalata” című, elfogadásról, toleranciáról, és rasszizmusról szóló slam-versével nevezett, amelyet egyébként nekünk már korábban is előadott. A verseny zsűritagjai közül azonban nem mindenki volt elájulva Beni produkciójától.

Mondik Noémi, aki a Microsoft Paint programjában készített műveivel vált ismertté, és az Akkezdet Phiaiból ismert Saiid értékelő beszédeikben nehezményezte, hogy a jó témát és a jó rímeket Beni nem odaillő zenével festette alá, és kicsit monotonul, élettelenül adta elő művét. Ennek ellenére Beni simán bejutott a középdöntőbe, közel 5 ezer ember – köztük rengeteg pécsi – juttatta be a második körbe.

Az ifjú pécsi verselő az első menet után megfontolta Saiid véleményét, miszerint egy jó slam poetry működik zene nélkül is. Ennek fényében készítették el barátaival és kreatív társaival a Zsolnay Negyedben forgatott középdöntős produkciójukat, ami a „Fiatalság, boldogság” címet viselte. Ez a mű Puzsér Róbert kritikus hatására felszabadultabb, lazább lett, és a komoly témák helyett Beni inkább a tini-élet rejtelmeire koncentrált megírásakor.

Megfogadja a tanácsokat
Megfogadta a tanácsokat

Annak ellenére, hogy a 2 ezer szavazatot kapott slam-videóban Beni sokkal lendületesebben szavalt, a zsűrit és a kommentelőket is erősen megosztotta a produkció. A középdöntőből Beni mégis továbbjutott, de ebben a zsűrinek is szerepe volt, ugyanis ekkor már nem csak a közönség döntött. Benit Saiid és Kovács Krisztián, a Fish! együttes énekese juttatta tovább, Pixa viszont, a népszerű dalszerző, nem.

A döntőbe jutott Beninek új feladattal kellett szembesülnie: Saiid egyik dalának szabadon választott elemeit, mondandóját, valamilyen releváns vonzatát kellett beépítenie egy eredeti produkcióba. Egyik slam-művébe olvasztotta a rapper szövegrészleteit, egy új művet létrehozva így, melynek a címe “Szlemtől szembe” lett. A Zsolnay Kulturális Negyedet ezúttal a Nappalira cserélte, mivel Beni célja a verseny során végig az volt, hogy bemutassa az embereknek a város szép, híres, vagy épp számára kedves helyszíneit. Ez a videó Beni őszinte slam-előadását örökíti meg, és mindössze fél nap alatt 5 ezer szavazatot begyűjtve tarolt. Beni ezzel az eredménnyel hatalmas – 2 ezer szavazatos – előnnyel vert meg minden döntős produkciót.

A költő srác lapunknak elmondta, hogy mindez a siker nem jöhetett volna létre Pécs példátlan összefogása nélkül. Beni a sok izgalom és hajtás után meghatódva köszönte meg mindenkinek – köztük a szintén döntőbe jutott pécsi Mongooz and the Magnetnek – a segítséget, a támogatást és a szavazatokat. Beni számára a legnagyobb segítséget azonban Horváth Dávid televíziós műsorvezető, kommunikációs szakember jelentette, ő volt az, aki elindította a versenyen és végig kézben tartotta a párhuzamos zajló folyamatokat, a kampány kommunikációját, ő találta ki a videók koncepcióját és a stratégiájukat, de Beni rajongói oldalát is ő menedzseli.

A fiatal slammer többek között 1 millió forintos médiatámogatást, egy Seat Ibiza egyéves tulajdonjogát, és egy new york-i utat nyert.