Megint pengeélen a pécsi folyóirat

Elmúlt időszakban szorult helyzetbe került a Pécsen szerkesztett Jelenkor folyóirat, több millió forint hiányzott a lap megfelelő működéséhez. Ágoston Zoltán főszerkesztő szerint az emberi erőforrások miniszterének hatmilliós támogatása és a januárban megrendezett támogatói esteknek köszönhetően sikerült egyenesbe hozni a havilap működését, bár egy komolyabb szponzor segítsége elengedhetetlen lenne a folytatáshoz.

hirdetés

Tavaly december elejére fogyott el teljesen az 1958 óta működő folyóirat pénze, így szervezett támogatói esteket idén januárban Pécsen és Budapesten a szerkesztőség. A főszerkesztő szerint sikeresek voltak a rendezvények, a résztvevők sokat segítettek a lapnak.

– A két helyszínen mintegy félmillió forint bevételünk keletkezett, abból be tudtuk fizetni a NAV felé a szükséges összegeket. Ezáltal áthidaló hitelt tudtunk felvenni a Szigetvári Takarékszövetkezetnél, ami egy ideig biztosította a működésünket – fogalmazott megkeresésünkre Ágoston Zoltán.

Az irodalmár szerint így februárig megoldódott a folyóirat helyzete, amihez hozzájárult Balog Zoltán miniszter támogatása is, aki hatmillió forintot ítélt meg miniszteri keretéből a Jelenkor megsegítésére.

– Ez a hatmillió most március elején érkezett meg, ebből fizettük vissza a hitelt, s a tavalyról megmaradt kifizetetlen nyomdai számláink, valamint a szerzői honoráriumok egy részét. Így el tudtunk számolni legnagyobb támogatónk, a Nemzeti Kulturális Alap felé.

Fotó: Müller Andrea

A Jelenkor mintegy 25 millió forintra rúgó éves költségvetésének felét az NKA által odaítélt támogatás jelenti, Pécs városa idén 3,5 millióval segíti a folyóiratot. A megyei önkormányzat ugyanakkor már évek óta nem ad egy fillért sem a Jelenkornak.

– Pillanatnyilag csak annyi pénzünk van, hogy el tudjuk küldeni az előfizetők számára a lapot. Az előfizetők viszont szerencsére jóval többen vannak, mint korábban, hiszen akár az előfizetési akciónkra – amikor olcsóbban lehetett előfizetni a lapra -, akár a Facebookon tartott kampányunkra nagyon szépen reagáltak az emberek, hiszen 140 új előfizetőnk lett.

A célok között szerepel, hogy további támogatói esteket rendeznének bizonyos időközönként, ám a nyugodt folytatáshoz mindenképpen fontos lenne egy komoly szponzor felbukkanása, mert általa hosszabb távon is rendeződhetne a nívós irodalmi lap jövője.

– Az idei évre vonatkozóan a megoldást a már megítélt NKA-támogatás jelentheti, a várostól a már megítélt városi támogatás, ugyanakkor pedig az is kétségtelen, hogy valamit ki kell találnunk, olyan szponzort kell keresnünk, aki ehhez még hozzá tud tenni, hiszen ez önmagában még kevés. A lap ára ugyanis természetesen mélyen alatta van az előállítási árnak. Ha így számolnánk, akkor duplájára kellene emelni a lap árát, s akkor nem 850 forint lenne, hanem jóval drágább.