Mire elég 51 milliárd forint egy évben?

A február 11-én tartandó közgyűlés legfontosabb témája Pécs idei évi költségvetése lesz. Az előzetes adatokból kitűnik, hogy 2016-ban a város mintegy 50 milliárd forintos büdzsével számol, s nullszaldós költségvetéssel kalkulál. Nem lesznek új adófajták, sőt, tovább bővítik az adókedvezményben részesülők körét.

hirdetés

Idén 51,5 milliárdos költségvetéssel számolnak az önkormányzatnál. A tavalyi 37 milliárddal szemben ez legfőképp annak a 18,5 milliárd forintnak köszönhető, amelyet ebben az évben költhet a város az Integrált Területi Programban megfogalmazott célkitűzésekre, azaz egyebek mellett gazdaságfejlesztésre, családbarát munkahelyek létrehozására, közlekedésfejlesztésre és városi közszolgáltatások fejlesztésére.

költségvetés5
Többen járnak jól

Ismert, hogy az állam a korábbinál nagyobb mértékű támogatásban részesíti a pécsi kulturális intézményrendszert, így közel félmilliárdot kap a Pécsi Nemzeti Színház (mint kiemelt nemzeti intézmény), majdnem 200 milliót a Pannon Filharmonikusok (mint nemzeti minősítésű zenekar), amihez hozzáadódik még 350 millió forint plusz állami juttatás.

A helyi adók tekintetében idén nem vetnek ki új adónemet, viszont a tervezett bevételek behajtása miatt fokozottabban figyelnek a hátralékok behajtására és az adófeltárásra, egyúttal a rendszer finomhangolására is sor kerülhet.

A tervezett bevételek között kiemelkedő tétel lehet az ingatlanértékesítésből származó bevétel, amelyből több mint kétmilliárd forinttal számol a városvezetés. Szintén jelentős mértékű az építményadó, amelyből hárommilliárdos bevételt terveznek, a telekadóból 600 millió folyhat be, míg több mint hétmilliárd lehet az iparűzési adóból keletkező bevétel.

Néhány módosítás révén ugyanakkor néhányak adóterhe csökken, főként az építményadó vonatkozásában: a kiskereskedőknek jelent könnyebbséget, hogy a 25 négyzetméternél kisebb, üzleti célra szolgáló építmény adóterhe 500 Ft/m2, de kevesebbet kell fizetniük a legalább 3 szakmunkástanulót foglalkoztató gyakorlati képzőhelyeknek (200 Ft/m2), s a legalább 25 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató cégek, amelyeknek így 500 forintot kell adózniuk négyzetméterenként.