Jelenleg 65 térfigyelő kamera fürkészi a várost, nemsokára megduplázódik a számuk, és a rendszer karbantartására, felújítására is biztosított a forrás. A tapasztalatok azt mutatják, megéri bekamerázni az utcákat, a pécsiek nagyobb biztonságban érzik magukat. 

Általános tapasztalat, hogy azokban az utcákban, azokon a tereken, ahol megjelennek a térfigyelő kamerák, jelentősen csökken a bűncselekmények száma – a bűnözők között gyorsan elterjed a híre, a térfigyelők által látott részeken kicsi az esélye, hogy lebukás nélkül lemenjen egy „balhé”.

Pécsett jelenleg 65 térfigyelő kamera lesi az utcákat, tereket. Mint Märcz Jánostól, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetőjétől megtudtuk, a térfigyelő rendszer központjában 3-4 munkatársuk teljesít szolgálatot a nap 24 órájában, azaz éjjel-nappal ellenőrzés alatt vannak a megfigyelt pontok. Ha bűncselekményt észlelnek, azonnal értesítik a rendőrséget, ha hatáskörükbe tartozó esetet látnak, a közterület-felügyelők indulnak a helyszínre. Märcz János elmondta, rengeteg esetük volt már: előfordult, hogy kábítószerterjesztőket füleltek le így, körözött személyre hívták fel a rendőrség figyelmét.

Ha pedig valaki balesetet okoz a bekamerázott részen, nem érdemes a kárt hátrahagyva távozni a helyszínről, ugyanis arra is volt már példa, hogy épp a térfigyelők révén került elő az autós.

Térfigyelő a keleti városrészben – sokkal több lesz hamarosan

A pécsi önkormányzat a térfigyelő rendszer bővítésére a közelmúltban már jóváhagyta azt a keretet, amely a karbantartásra, javításra fordítható. Pécs emellett a közelmúltban 136 millió forintot kapott a Belügyminisztériumtól, amiből 70 új kamerát telepítenek a városba, többek között a keleti városrészbe, Kertvárosba és Uránvárosba.

Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, a keleti városrészben mindenképp javítani kell a polgárok szubjektív biztonságérzetét, így oda kerül a 70 kamera fele. A kamerák helyszínének tervezése, a rendszer kiépítése természetesen időt vesz igénybe, de várhatóan még az idén megkezdődik a kamerarendszer bővítése, megduplázása.