Mit hoz a csökkentés a pécsieknek?

Hatalmas tehertől szabadulhatnak meg a pécsi családok 2013-ban miután a korámány döntött róla: tíz százalékkal csökkenjenek januártól a lakosságot érintő energiaárak. A változás a legkisebb pécsi lakásokban élő, gázfűtést használó, spórolós fogyasztóknál is évi tízezreket jelent, vannak azonban akik havi szinten is öt-nyolc ezer forintot spórolnak.

hirdetés

Gyakorlatilag eldöntötte a kormány az energiaárak csökkentését, amikor határozatban felkérte a kabinet a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Energia Hivatal bevonásával tegyen javaslatot a lakossági villamos energia, földgáz és távhő végfogyasztói árak január 1-jével történő 10 százalékos csökkentésére, és készítse elő az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat.

A legjobban a távhősök és családi házas gázkazánosok, valamint a nagycsaládosok járnak

Érdemes a spórolás mértékét azoknál kezdeni, akik távhős lakásokban élnek, hiszen a megyeszékhelyen közel harmincezer távhővel ellátott otthon van.

Mint azt Balatoni Árpád, a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet vezetője elmondta, a legkisebb kertvárosi lakások távhődíja fűtési szezonban 14-18 ezer forintot tesz ki, míg a közepes és nagyméretű otthonok után általában 26-35 ezer forintos csekkek érkeznek októbertől májusig. E területen tehát 20-50 ezer forintos megtakarítást is el lehet érni családonként.

A gázszereléssel foglalkozó Szabó Viktor számításai szerint, az, aki a gázt csak a tűzhelyhez használja – a legtöbb tömbháznál elmondása szerint ez a helyzet – havi 1500-2000 forintos számlát kap, nekik éves szinten kétezer forintot jelent az energiadíj csökkentése.

A gázzal fűtők azonban a panelházakban élőkhöz hasonlóan nagy összeget foghatnak meg a tarifák letörésével. Közülük is legtöbbet a gázkazános központi fűtést használóknak kell fizetniük. Nekik 25-40 ezer forint a rezsijük átalányban, azaz részükre ötvenezer forintos megtakarítást jelent majd a módosítás. A társasházi központi fűtést és a gázkonvektort használók is évi 10-15 ezer forintot tudnak spórolni.

Az áram tekintetében egy három-négy fős lakásban általában 7-10 ezer forintot költenek havonta a számlákra, egy nagycsalád azonban, főként, ha a vizet is árammal melegítik fel, s a tűzhely is villannyal megy, akár 20 ezerbe is fájhat a csekk. A nagy átlagnál 10-12 a többet fogyasztóknál 20 ezer forint jöhet össze a megtakarításból.

[frame]

A Pétávnak gondjai lennének, ha az állam nem segítene

A Pétávnak egy tíz százalékos árcsökkenés 600 millió forintos bevételkiesést jelentene – mondta Vida János, a cég ügyvezetője. Vélekedése szerint a pénz kigazdálkodhatatlan, s a kiesés ellehetetleníteni a társaság működését. Éppen ezért szerinte, ha a kormányzat dönt a távhőárak csökkentéséről, állami szerepvállalással kell segíteni a társaságoknak.

[/frame]

 • szemle

  Mit mond a PÉTÁV hogy húsz évre szerződött???????????

 • szemle

  Most itt az alkalom lehet HŐERŐMŰT foglalni akkor talán olcsóbb lesz a tarifa.
  Pécsett a forradalmi szabadságharcnak már van eredménye is.
  Előre!!

 • szemle

  Most jön ki a hosszútávú szerződés problémái .
  Akkor kellett volna gondolkodni amikor a PÉTÁV és a Hőerőmű megkötötte a szerződést.
  Most elő lehet őket venni hogy mi motiválta őket egy előnytelen szerződés megkötésére.
  Mert az akkor is érthetetlen volt amikor aláírták, azt nem is merem feltételezni hogy szakmai hozzá nem értés dominált.

 • Kosaras

  Régóta ugy tapasztalom hogy nem én szabályozom a gázfütést. A villany az csökken valóban.

 • érintett

  Vida úr! sajna sokan nem tudjuk kigazdálkodni-fizetés netto 95000 Ft megélhetés kaja nélkül! 70000Ft ingatlan eladhatatlan ,munkahelyekről ugye ne is beszélgessünk. aki nincs benne el sem hiszi.Vajon mit tanácsol?