Mit kell tudnia a Pécsre költözőknek?

Nagyon nem mindegy, hogy mit mondanak Pécsről a külföldiek, hiszen ez sokszor komolyan meghatározhatja a város idegenforgalmát, vagy éppen külföldi diákok számát is az egyetemen. Most megnéztük, hogy mit tanácsolnak egyes honlapokon és fórumokon azoknak a külföldieknek – főleg diákoknak -, akik Pécsre költöznének.

hirdetés

Kezdjük először is azzal, hogy vannak olyan oldalak a neten, mint például a Moving2Hungary (Költözés Magyarországra), amit pontosan azért találtak ki, hogy azoknak, akik Európán belül, vagy Európába költöznének más kontinensekről, legyen valami fogalmuk arról, hogy milyen városban milyen élményekre, hangulatra, időjárási viszonyokra, történelmi értékekre számíthatnak, és milyen papírokra van szükségük ahhoz, hogy az adott helyre mehessenek élni, vagy tanulni. Akik itt rákeresnek Pécsre, nagyon hízelgő, turistacsalogató szöveget olvashatnak a városról.

Reklámszöveg Pécsről
Reklámszöveg Pécsről

A honlap kiemeli, hogy Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, hogy a városban együtt él az európai és a török építészet, hogy Pécs tele van jobbnál-jobb múzeumokkal, és nagyon ügyesen zanzásítják a város múltját is. Kicsit reklámszaga van, de az nekünk csak jobb, ha a külföldiek ennyi információ után idejönnek.

A Paguro a világjárók és az otthonuktól önkéntes száműzetésben tengődő külföldre szakadtak egyik alapvető honlapja, ahol már kissé részletesebb dolgokat is megtudhatnak a Magyarországra vágyók az országról. Érdekes, hogy a nagy vizeink, a Kékes és Budapest mellett csak Pécset említi a leírás. Aki pedig ez alapján a szöveg alapján választja városunkat, az bizonyára kedveli a mediterrán-jellegű időt, mivel itt mindössze ezt sikerült felhozni Pécs kapcsán, ami több mint a semmi, de nem valószínű, hogy ezért van itt sok turista és egyetemista.

A számok nem hazudnak Pécsről?
A számok nem hazudnak Pécsről?

A legolcsóbb turistacélpontokat összegyűjtő Cheapest Destinatons szerint Pécs (és Eger) az a vidéki város, mely olcsóbb, mint a drága Budapest. Alul kommentekben pedig egy kedves és naiv külföldi azt kérdezi, hogy a férje, aki Pécsre került doktori képzésbe, vajon meg fog-e tudni élni a 100 ezer forintos ösztöndíjából?

Ehhez kapcsolódik, hogy ha valaki Pécsre költözne – rövidebb vagy hosszabb időre – több fórumon is ajánlják neki a Numbeo nevű oldalt, ahol az egyes városokban fellelhető javak és szolgáltatások árait átlagolják. Nagyon hasznos oldal, nagyjából jól be lehet vele lőni, hogy mire számítsunk Pécsett, ha buszjegyet vennénk, ha innánk egy kólát, ha vásárolnánk némi csirkemellet, vagy ha kivennénk egy albérletet.

Az egyik leghasznosabb oldal a Pécsre költözéshez talán a Reddit, melynek egyik fórumát azért nyitotta egy amerikai srác, hogy megtudjon egyet s mást a pécsi életről, ha már felvették ide, az orvosi egyetemre. Mivel a fenti oldalakhoz képest a Reddit egyértelműen népszerűbb (a világ egyik legnézettebb oldala), ezért érkeztek is válaszok kérdéseire. Arra például, hogy Pécs mennyire rasszista hely (a srác fekete, ezért aggódott), azt válaszolta neki egy készséges kommentelő, hogy mivel egyetemvárosról van szó, az emberek itt már hozzá vannak szokva a külföldiekhez, nem lesz ebből gond. Pécs nem Johannesbourg

Pécs nem Johannesburg

Egy másik segítőtárs szerint sanszos, hogy lesznek olyanok, akik megpróbálják kihasználni a „külföldiségét”, és esetleg le akarják majd húzni jó pár ezer forinttal. Amúgy Pécset biztonságos városnak véli, ahol minden elérhető és közel is van, csak a lényeg az, hogy a nemzeti ünnepek, valamint a vasárnapok előtt be kell vásárolni.

Egy másik kommentelő ehhez hozzáteszi, hogy ha valaki magabiztosan sétál, nem esik Pécsett bántódása. Erre jön a válasz – egy magyartól –, hogy ilyen tanácsot azoknak kell adni, akik Dél-Afrikába költöznek, nem ide. Pécs és az ország is biztonságos, nyugodtan lehet nagyokat sétálni – írja.

Jók a pécsi buszok, de nem olyan jók, mint a taxik

Jók a pécsi buszok, de nem olyan jók, mint a taxik

Többen is megemlítik, hogy Pécsnek nagyon kiforrott és közérthető a közösségi közlekedése, és emellett dicsérik azt is, hogy a város méretéhez képest jó, hogy több taxis-cég is versenyez itt. Vannak is tippjeik, hogy melyik taxisokkal menjen.

Egy valamiben egyezik a kommentelő külföldiek véleménye, és az nem más, mint az egyetem minősége és jó híre. Mindenki csak dicsérni tudja, ellenben a pécsi éttermek felszolgálóinak modorával.