Mit szólnak neves pécsiek a menekültáradatról?

Meg kell ismerni a szükségletüket

Nemhogy lanyhulna, egyenesen tovább erősödik az illegális bevándorlás mértéke. A pécsi vasútállomáson is nap mint nap egyre több migráns tartózkodik átmenetileg, akiknek civilek segítenek enyhíteni a hosszú utazás fáradalmait, ráadásul a tervek szerint Pécs közelében, Martonfán befogadóállomást létesítenének a migránsok számára. Neves és ismert pécsi személyiségeket – egy orvosprofesszort, egy szőlészkutatót és egy színházigazgatót – kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük az országot (és Európát is) megosztó kérdésről.

hirdetés

Miseta Attila professzor, a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karának dékánja reális veszélynek látja, hogy a magyar-szerb határon felépítendő kerítés akár Románia, akár Horvátország irányába tereli a migránsokat.

Nincs baj vele, ha elmennek, de vissza is várják őket - mondja Miseta
Miseta Attila szerint Horvátország és Baranya felé tolódhat a migránsok útvonala.

– Ilyen módon ennek az exodusnak Baranya megye is érintett szakasza lehet. Ugyan a menekültek nagy része nem célországként tekint Magyarországra, de ha Európát nézzük, akkor érdemes elgondolkodnunk, hogy Európának mint államszövetségnek vannak megfelelő védekező mechanizmusai?… Ebből nézve szimbolikus jelentőségű, hogy Magyarország mutat bizonyos immunitásjeleket. Egyszerre kell figyelembe vennünk saját érdekeinket és a humanitárius szempontokat.

Karakán véleménye van ügyről dr. Khidhir Kinan Mohamed szőlészkutatónak, a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete szakemberének, aki Irakból érkezett Magyarországra több évtizeddel ezelőtt.

Kinan Mohamed Khidhir
Az iraki származású szakember szerint nem jelentenek nagy veszélyt a migránsok.

– Sok helyen jártam a világban, ahol csak a veszélyeket emelték ki. Én vagyok a jó példa: itt tanultam, megcsináltam a doktorit, tanítottam. Sokan viszont nem így gondolkodnak. Én politikai okokból menekültem el Irakból, a diktátor elől. A mostani migránsok a jobb élet reményében menekülnek.

A kutató szerint ott kezdődött a probléma, hogy 30-40 évvel ezelőtt a Nyugat – főleg a skandináv országok – befogadták az akkori menekülteket, de ott sem mindenki tudott beilleszkedni az adott társadalomba, bár sokan jobban éltek a kapott segélyekből, többet kerestek, mint ő kutatóként.

– Nem tudom, hogy a mostani migránsok mit várnak, ettől függetlenül nem látok veszélyforrást bennük, különösen akkor, ha be tudnak illeszkedni a társadalomba, képzik magukat, nyelveket tanulnak.

Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója szerint is összetett a probléma, amelynek megoldására uniós szintű összefogásra lenne szükség.

Vidákovics Szláven6
Vidákovics Szláven amondó, hogy európai szintű összefogás szükséges.

– Ez bonyolult ügy, ráadásul egyre jobban eszkalálódik. Ez most már európai szintű probléma, amit Magyarország önmagában egyedül nem képes megoldani, ezért olyanfajta uniós összefogásra lenne szükség, ami ezt az egyre inkább katasztrófa felé mutató helyzetet megoldaná.

Úgy véli, hogy szükség van a migránsokat befogadó állomásokra, hiszen valahová mindenképpen létesíteni kell ilyen objektumokat, de reményei szerint ezek ideiglenesek lesznek. Hozzátette, hogy ennek ellenére ő nem örül annak, hogy Pécs mellett épül egy ilyen tábor.