Design hét Pécsen is

A Pécsett dolgozó és tanuló formatervezők sokak szerint is világszínvonalú munkák gazdái. Most minderről bárki meggyőződhet, aki a pesti Design Hét rendezvényéhez kapcsolódóan végigjárja a pécsi helyszíneket. Október harmadikán indul a több mint egyhetes sorozat a város számos pontján, s kiderül, milyen ötletek is pattannak ki pécsi koponyákból!

hirdetés

Félszáz eseményen harminc kiállító mutatja be tudása legjavát a DesingPécs rendezvénysorozaton a város húsz helyszínén október 3. és 12. között. A rendhagyó programot első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezi meg az iparkamara, együttműködve a pécsi önkormányzattal és az egyetemmel.

design hét4

– Pécs a kultúra városa és a kreatív ipar egyik, ha nem a legnagyobb hazai decentruma, ilyen módon már régóta érett egy hasonló projekt. Nemcsak azért fontos a rendezvény, mert itt bárki láthatja, hogy a pécsi tehetségek mi mindent alkottak, alkotnak a nagyvilágnak, hanem mert bemutatkozásukkal egy-egy termék tömeggyártásához is hozzájárulhatnak – mondta Páva Zsolt polgármester a tíznapos eseménysort bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

Steiner Lídia világhíres rajzait is megleshetjük
Steiner Lídia világhíres rajzait is megleshetjük

Hozzátette: a kreativitás nemcsak Pécsen és Magyarországon, de a világban mindenütt egyre nagyobb figyelmet kap. Mint mondta, a pécsi gazdaságot erősíti, a a fiatalok helyben tartásához járulnak hozzá a alkotók formatervötletei.

Síkfői Tamás, a megyei iparkamara titkára azt emelte ki, hogy sokszor a piacra jutás feltétele a jó dizájn, így ha meg tudják mutatni munkáikat a formatervezők, az kulcs a sikerhez. Érdemes csak a világszerte hódító Tipton-szemüvegekre, a Nosiboo babaorrszívóra vagy Steiner Lídia nemzetközi díjakat nyert alkotásaira gondolni.

design hét3

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt mondta, a Szentágothai Kutatóközpont, az universitas műszaki és művészeti kara magában hordozza azt a szürkeállományt, amelyekkel világhódító dizájntervekok születhetnek.

A pécsi rendezvénysorozaton többek között helyet kap a divat, a kesztyűipar, az orgonagyártás, az alkalmazott művészet, az ékszerkészítés, az építészet és lakberendezés is, de a 3D technológiák, a járműgyártás és formatervezés, kézműves termékek, film és videó is megjelenik majd a programok között. A DesignPécs több mint egy hete alatt ingyenes designkiállításokkal, divatbemutatókkal, nyitott designlaborokkal, -műhelyekkel, szemináriumokkal, képzésekkel, workshopokkal, designvásárokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják a pécsieket.

Antoni Hendrix kerámiagyöngyei is várják a pécsieket
Antoni Hendrix kerámiagyöngyei is várják a pécsieket

A DesignPécs elnevezésű rendezvényt jövőre is megszervezik, ám a tervek szerint a kiállítóknak pályázniuk kell majd a megjelenésért, így szeretnék tovább emelni az esemény rangját.

A programról részletesebben ITT olvashat.

Címlapos fotónkon a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra egyik alkotása – Fotó: designpecs.hu