Mobilos vészjelző app: sok a téves riasztás

Tavaly december óta működik éles körülmények között az okostelefonokra letölthető pécsi mobilos vészjelző applikáció. Az Android és iOS operációs rendszereket futtató mobilokon futó programmal egyszerűen, hívás nélkül lehet riasztani a köztereseket, rajtuk keresztül a rendőröket. Az eddigi tapasztalatok felemásak.

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, ősszel diákok segítségével kezdték el tesztelni a rendszert, majd decembertől elindult a teljes üzem. A program segítségével egy gombnyomással vagy a fülhallgató kihúzásával hívhatunk rendőrt, ha bajban vagyunk. A mobilinternetes vagy wifis összeköttetést igénylő rendszer GPS-jelekkel automatikusan meghatározza helyzetünket.

városvédő2

Az információt a pécsi közterület-felügyelet diszpécsere fogadja, majd visszahívja a telefonszámot, amelyről a jelzés befutott. Amennyiben nem reagál a hívásra senki, azonnal riadóztatják a rendőröket, akik a GPS által küldött jelek alapján megkeresik az áldozatot.

Mint azt Tubák Zoltán, a pécsi közterület-felügyelet vezetője lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt több mint három hónap alatt egy éles riasztás sem történt, azaz kollégáinak, illetve a rendőröknek nem kellett helyszínre vonulniuk. Téves riasztásból, tette hozzá, akadt ugyanakkor bőséggel, ami abból fakadt, hogy a rendszer felhasználói hibáztak a program használata során.

városvédő3

Rózsavölgyi Péter, a fejlesztő NRG Kft. ügyvezetője azt mondja, bár van a rendszer működéséhez teszt mód, úgy tűnik, hogy a felhasználók ezt nem vették figyelembe, s közvetlenül vészjelzéssel próbálgatták a rendszer működését.

Mint mondta, előzetesen 10-15 ezer letöltésre készültek az első hónapokban, ezzel szemben kevesebb mint háromezer telefonon fut az alkalmazás.

– Éppen ezért a várossal együttműködve kampányt indítunk az iskolákban, a szórakozóhelyeken, a médiában, s a harmadik mobilos operációs rendszerre, azaz Windows-ra is biztosítjuk a programot – mondja Rózsavölgyi.

A cég célja, hogy az ingyenes program minél több telefonon fusson, hiszen az is beállítható, hogy ne a diszpécserek, vagy ne csak azok, hanem barátok, családtagok is értesüljenek a riasztásokról. Így egy magát veszélyben érző a hivatalos utat kikerülve is képes magának segítséget hívni.

Rózsavölgyi hozzátette azt is, hogy terveik között szerepel a program bővítése más funkciókkal, például közösségi funkciókkal. A program telepítése az androidos rendszerekre a Google Play segítségével, iPhone-készülékekre az App Store-on keresztül lehetséges.

A program egyébként úgy működik, hogy minimum hatszor kell megnyomni két másodpercen belül a telefon kikapcsoló gombját, vagy pedig a fülhallgató kirántásával indul a riasztás – ez utóbbi módszer azoknak lehet hasznos, akik például kocogás közben hallgatnak zenét, és megtámadják őket.

További előny a készítők szerint, hogy egy szülő – persze amennyiben a másik fél bekapcsolja a folyamatos nyomon követést – láthatja, hogy mikor, pontosan merre mozog gyereke.