Nagy a szmog Pécsen

Kifogásolja a pécsi levegő minőségét az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztálya, emiatt zöld színnel jelölték a várost a térképen. Budapest már az “egészségtelen” kategóriába került.

hirdetés

Legnagyobb veszélynek a keringési, légzőszervi betegségben szenvedő, főként időskorúak és a légszennyezettségre érzékeny személyek vannak kitéve. Náluk ugyanis jelentkezhetnek a szennyezett levegővel járó tünetek, légzési nehézségek, de a betegek panaszai is súlyosbodhatnak.

Az asztmásoknak is fokozott elővigyázatosságra van szükségük ilyenkor, ők különböző eszközök használatával védekezhetnek a szennyezett levegő ellene.

Az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy az idősek, gyerekek, asztmában és egyéb légzőszervi, valamint keringési betegségben szenvedők ne tartózkodjanak a szabadban és kerüljék az aktív testmozgást is.

Egy index alapján történik a levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése, az OKI táblázata négy szintet különít el a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján: a kék az elfogadható, a zöld a kifogásolt, a narancssárga már az egészségtelen, a piros pedig a veszélyes szintet jelöli.

A szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el az önkormányzatok.

A pécsi adatokat az oki.antsz.hu címen lehet nyomon követni.