Modernizált otthont kaptak a pécsi idősek

Imádják az új helyet

Megszépült a Tímár utcai Dr. Szántó László Szeretetetotthon. A korszerűsítésnek köszönhetően a az itt dolgozók hatékonyabban tudják szellemileg, testileg, és lelkileg segíteni a rászorultakat.

hirdetés

Átadták a nemrégiben 250 milliós uniós forrásból felújított Dr. Szántó László Szeretetotthont. Az 1939-ben alapított intézmény többek között új, kóser ételek készítésére alkalmas főzőkonyhát, orvosi szobát, liftet és napelem-ellátást is kapott. A megszépült és korszerűsített art deco épületen Schönberger András főrabbi mezüzét helyezett el.

A megszépült intézetet sokan köszöntötték
A megszépült intézetet sokan köszöntötték

Az ünnepélyes eseményen Őri László alpolgármester elmondta, hogy a város utóbbi években indított idősotthon-felújítási programjának célja az volt, hogy az otthonokban élők megkaphassák azt a professzionális szakmai figyelmet és szeretet, amit megérdemelnek. A Dr. Szántó László Szeretetotthon mellett épp ezért számos más hasonló intézményt felújítottak és felújítanak a városban, hiszen a 21. századi körülmények megalkotása hatalmas segítséget jelent az otthonok dolgozóinak és lakóinak is. Ennél azonban fontosabb – hangsúlyozta az alpolgármester –, hogy ezek a szeretetotthoni munkaközösségek a szebb és korszerűbb intézményekben szellemi, testi, és lelki táplálékkal tudják ellátni a rászorultakat.

A legjobban az itt élők örülhetnek a fejlesztésnek
A legjobban az itt élők örülhetnek a fejlesztésnek

A rendezvény során továbbá köszöntőt mondott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is. Kiemelte, hogy a szeretetotthon nagy szolgálatot tesz az időseknek, hiszen szeretteinken túl azokról is gondoskodni, akik magukra maradtak idős korukra, hatalmas erény. Ebben az önzetlen és felelősségteljes munkában pedig kiemelt szerepet játszik az otthont 4 és fél éve üzemeltető Pécsi Zsidó Hitközség, melyet a kormány többek között a felújítással hálál meg a hitközségnek.

A város korszerűsíti az idősotthonokat
A város korszerűsíti az idősotthonokat

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a szeretetotthon jó példát mutat az emberek felé, hiszen a szeretet erejével lépnek fel eredményesen azokért, akiknek a legnagyobb szükségük van a gondoskodó ellátásra. Elmondta, hogy az itt dolgozók és a bentlakó szépkorúak tökéletesen bizonyítják, hogy az emberek legfőbb motivációja ma már szeretetet, elismerést, törődést adni és kapni. Kiemelte, hogy a kormány az ilyen léptékű és fontosságú intézményfelújításokhoz minden segítséget meg fog adni a jövőben is, épp ezért idén is elkülönítenek egy 400 millió forintos pályázati keretet, melyből az ország szeretetotthonai megszépülhetnek.

Latorcai: a legfőbb motiváció a szeretet
Latorcai: a legfőbb motiváció a szeretet

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a legutóbbi látogatásához képest a modernizált otthon meggyőző változáson ment keresztül. Ez a korszerűsödés a zsidó hitközség és a város együttműködéseként jöhetett létre, a vallásokon túlmutató segítségnyújtás pedig példaértékű – mondta. “A mai rendkívül bonyolult, nehéz világban a zsidó-keresztény együttműködésnek egyre erősebb manifesztumai vannak” – fogalmazott, utalva arra, hogy a pécsi intézményben gondozott idősek túlnyomó többsége nem izraelita vallású.

Imádják az új helyet
Imádják az új helyet

Goldmann Tamás intézményvezető beszédében köszönetet mondott az otthon 2 éve megkezdődött felújításában résztvevő segítőiknek, adományozóiknak, a Pécsi Zsidó Hitközségnek, Pécs önkormányzatának és a Pécsi Városfejlesztési Zrt-nek is. Elmondta, hogy a fentiek hozzájárulása nélkül nem jöhetett volna létre a modernizálás, melynek köszönhetően az itt élő 58 idős pécsi lakó megkaphatja az őket megillető legmegfelelőbb ellátást.