Búcsú a vidámparktól

Nemsokára a vidámpark utolsó nyomai is eltűnnek a Mecsekről, miután az önkormányzat a megmaradt romokat is eltakarítja. A terület a parkerdőbe olvad majd. Egyelőre. Van egyébként, ahol az eBayen is árulnak régi vidámparkot – igaz már 10 éve.

hirdetés

Több olvasónk is érdeklődött lapunknál, mi lesz az évekkel ezelőtt bezárt mecseki vidámpark területével.

Amióta kiszállt az üzemeltető, a vandálok, hajléktalanok vették be magukat a parkba
Amióta kiszállt az üzemeltető, a vandálok, hajléktalanok vették be magukat a parkba

– Az ország másik feléből érkező rokonaimmal voltunk fent egy hete a környéken és szomorúan tapasztaltuk, hogy az épületekbe beköltöztek a hajléktalanok. Legalábbis sok lim-lomot és piásüveget találtunk, ameddig bemerészkedtünk  – mesélte a negyven év körüli Balogh Péter, aki családját is magával vitte a Mecsekre.

Szerdán már bontottak
Szerdán már bontottak

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, korábban egy magánvállalkozás üzemeltette a vidámparkot, ám egyre kevesebben jártak oda szórakozni, mivel elavultak a játékok, újakat pedig nem vett az üzemeltető. Végül 2011-ben úgy döntött a cég, hogy a következő évben már nem nyitnak ki.

Tartogatott volna még neki meglepetést?
Tartogatott volna még neki meglepetést?

– Első lépésben az ipartörténeti értéket képviselő játékokat helyeztük biztonságba, raktárba szállítottuk, egy részüket a vásártéri vurstli működtetőjének adtuk át használatra. Most jutottunk el odáig, hogy a megmaradt épületeket elbontsuk, a munkát már megszerveztük, szerdán el is indult a bontás, így pár héten belül eltűnhetnek a romok – mondta az alpolgármester.

Vidámpark, montázs

Szakmai felügyelet mellett egyébként közfoglalkoztatottak végzik a bontást. Nagy valószínűséggel még márciusban végeznek, és a megtisztított területet visszaadják a parkerdőnek. Az ingatlan sorsáról később gondoskodnak, de a város csak szigorú megkötések – például maximum tíz százalékos beépíthetőség fenntartása – mellett hasznosítaná a területet. Felmerülhet bérbe adás, értékesítés; minderről azonban nem most döntenek.

[box title=”Vidámparkot vehet az eBayen” box_color=”#912121″]A fővárosban is bezárt a vidámpark; ott az állatkert veszi át a területet. A régi szórakoztató helyek csillagának leáldozása azonban nem magyar jelenség. Európában sorra zártak be az elmúlt évtizedben az 50-es, 60-as években megnyílt vidámparkok. Az egykor szebb napokat látott, 2002-ben bezárt berlini Spreeparkot például az eBayen árulják 1,62 millió euróért.[/box]

 • Hajner Gyula

  Videó a park történetéről:
  https://www.youtube.com/watch?v=sOktBYEcq1c

 • (X)
 • Betti

  Szerintem, is megkéne hagyni emlékműnek…kicsit kitakarítani, majd emlékhelyként kezelni. Nem lerombolni kéne, felháborítónak találom, én konkrétan nem emlékszek milyen volt régen, de csak pozitív dolgokat hallottam róla, a felmenőim is nagyon élvezték míg működött,de nekem ilyen romos állapotban is elvarázsoló, sajnálom, hogy jelenleg nincs fényképezőgépem, hogy megtudjam örökíteni amíg még van belőle mit. 🙁

 • TÜKE Pécsi

  Hát elszomorító!
  Szerintem tömeges igény nem volt Expo centerre, sem pogányi reptérre sem, mégis súlyos milliárdok mentek el. A pécsiek pár százaléka, ha járt ott, de ahová a lakók legalább 75%-a eljutott és biztos elmenne, arra ez a sors vár…
  Csak gratulálni tudok, akik a pénzeket tologatják!

 • w

  En konkretan nem ertem ha egyeb hasznositasa nem lesz a teruletnek akkor az a par hajlektalan akinek igy fedel volt a feje felett miert nem maradhat ott. Sot akar boviteni is lehetett volna…

 • kismrina

  Sajna tudomásul kell venni, ha egyszer nincs tömeges igény vidámparkra, akkor kényszerből pénz nélkül nem lehet üzemeltetni. Amúgy meg egyetértek bienga -val, azt az épületet emlékhelynek meg kéne tartani…..

 • rica

  Csatlakozom az előttem szolokhoz!

 • rica

  Csatlakozom az előttem szolokhoz

 • Keke

  Csatlakozom!…de szerintem annyi ész már nincs 🙁

 • pufó

  bienga: csatlakozom!

 • bienga

  Legalább a kis bástyaszerű építményt, ami az elvarázsolt kastély része volt, meghagyhatnák emlékül, hogy egykor itt állt a pécsi vidámpark, melyet társadalmi munkában építettek fel Pécs lakói. Egy emléktábla őrizhetné itt az egykor szebb napokat látott park emlékét.