Búcsú a vidámparktól

Nemsokára a vidámpark utolsó nyomai is eltűnnek a Mecsekről, miután az önkormányzat a megmaradt romokat is eltakarítja. A terület a parkerdőbe olvad majd. Egyelőre. Van egyébként, ahol az eBayen is árulnak régi vidámparkot – igaz már 10 éve.

Több olvasónk is érdeklődött lapunknál, mi lesz az évekkel ezelőtt bezárt mecseki vidámpark területével.

Amióta kiszállt az üzemeltető, a vandálok, hajléktalanok vették be magukat a parkba
Amióta kiszállt az üzemeltető, a vandálok, hajléktalanok vették be magukat a parkba

– Az ország másik feléből érkező rokonaimmal voltunk fent egy hete a környéken és szomorúan tapasztaltuk, hogy az épületekbe beköltöztek a hajléktalanok. Legalábbis sok lim-lomot és piásüveget találtunk, ameddig bemerészkedtünk  – mesélte a negyven év körüli Balogh Péter, aki családját is magával vitte a Mecsekre.

Szerdán már bontottak
Szerdán már bontottak

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, korábban egy magánvállalkozás üzemeltette a vidámparkot, ám egyre kevesebben jártak oda szórakozni, mivel elavultak a játékok, újakat pedig nem vett az üzemeltető. Végül 2011-ben úgy döntött a cég, hogy a következő évben már nem nyitnak ki.

Tartogatott volna még neki meglepetést?
Tartogatott volna még neki meglepetést?

– Első lépésben az ipartörténeti értéket képviselő játékokat helyeztük biztonságba, raktárba szállítottuk, egy részüket a vásártéri vurstli működtetőjének adtuk át használatra. Most jutottunk el odáig, hogy a megmaradt épületeket elbontsuk, a munkát már megszerveztük, szerdán el is indult a bontás, így pár héten belül eltűnhetnek a romok – mondta az alpolgármester.

Vidámpark, montázs

Szakmai felügyelet mellett egyébként közfoglalkoztatottak végzik a bontást. Nagy valószínűséggel még márciusban végeznek, és a megtisztított területet visszaadják a parkerdőnek. Az ingatlan sorsáról később gondoskodnak, de a város csak szigorú megkötések – például maximum tíz százalékos beépíthetőség fenntartása – mellett hasznosítaná a területet. Felmerülhet bérbe adás, értékesítés; minderről azonban nem most döntenek.

[box title=”Vidámparkot vehet az eBayen” box_color=”#912121″]A fővárosban is bezárt a vidámpark; ott az állatkert veszi át a területet. A régi szórakoztató helyek csillagának leáldozása azonban nem magyar jelenség. Európában sorra zártak be az elmúlt évtizedben az 50-es, 60-as években megnyílt vidámparkok. Az egykor szebb napokat látott, 2002-ben bezárt berlini Spreeparkot például az eBayen árulják 1,62 millió euróért.[/box]

Hirdetés