Most megéri lakást venni?

Pécsett szeretünk élni

Az átlagosnál magasabb munkanélküliség, valamint a bizonytalan gazdasági és jövedelmi kilátások megnehezítik az első lakásvásárlásukat fontolgató fiatalok kilátásait. Azonban a helyzet talán mégsem olyan elkeserítő, mint ahogy elsőre tűnik.

hirdetés

Az első lakásvásárlásukat fontolgató fiatalok nincsenek könnyű helyzetben, viszont számos opció áll rendelkezésükre, amiket érdemes végiggondolniuk. 2008 óta 10-15 százalékkal csökkentek a lakásárak, de a bővülő állami támogatások és a nagyobb illetékkedvezmény is ösztönzően hathatnak.

Az előző években a 35. életévüket be nem töltött fiatalok első lakástulajdonához nyújtott ötven százalékos illetékkedvezmény felső határa negyvenezer forint, míg a lakásértékre vonatkozó felső értékhatár nyolcmillió forint volt. 2013-tól azonban új szabályok érvényesek, vagyis a maximális felső lakásérték 15 millió forintra, valamint az ötven százalékos illetékkedvezmény 300 ezer forintra nőtt. Tehát mindenképp pozitív hatás mutatkozik.

A saját lakás nem álom többé

– A 25-30 éves korosztály az, melyben nagy valószínűséggel a legtöbb, lakástulajdonnal még nem rendelkező, tehát első lakásukat vásárlóval találkozhatunk – mondta Speidl Ferenc, az Otthon Centrum pécsi irodájának tulajdonosa. – Őket több állami támogatás is ösztönözheti a vásárlásra.

A kamattámogatás kibővített rendszere, valamint a lakásépítési támogatás feltételeinek tervezett átszabása, főleg a félszocpol bevezetése, ami a használt lakás vásárlása esetén vehető igénybe, mind ösztönzően hat az első lakás vásárlása előtt álló fiatalokra.

Arányaiban több harminc éven aluli fiatal vásárol lakást napjainkban, mint öt-hat évvel ezelőtt – derül ki az egyik hazai ingatlanközvetítő cég felméréséből. Pécsen a harminc éven aluliak körében a nyolc-kilencmillió forintos, ötven négyzetméter körüli alapterületű lakások a leginkább keresettek. Azonban nem csak a kisebb alapterületekből adódik az alacsonyabb ár, ugyanis az átlagos négyzetméter-ár is tíz-tizenöt százalékkal kevesebb a fiatal vásárlók esetében.

Az 50 négyzetméteres lakásokat keresik

– Az első lakásukat vásárló fiatalok számára ez egy kedvező időszak lehet, ugyanis a lakóingatlan árak valószínűleg az idei évben is nyomottak maradnak – folytatta Speidl Ferenc. – Bár az általános gazdasági, illetve a finanszírozási környezet negatív változásai nem feltétlenül támogatják a lakást vásárlókat, köztük a fiatalokat sem, azonban ezek javulásával az ingatlanárak növekedése is várható.

A harminc évnél fiatalabbak 2012-ben tíz-tizenöt négyzetméterrel kisebb alapterületű lakásokat kerestek, mint az idősebb, harminc és ötven év közötti korosztály. Ez a különbség azonban nem jelenik meg a panellakások esetében, itt ugyanis a nagyjából egyforma, átlagos alapterületű lakások a legkeresettebbek.

Aki viszont az alacsony ingatlanárakból szeretne hasznot húzni, úgy, hogy nincs ingatlan-eladási kényszere, érdemes a lakáspiacon tájékozódnia, ugyanis így a változásokat is nyomon követheti.

Speidl Ferenc, az Otthon Centrum pécsi irodájának tulajdonosa elmondta: jelenleg elsősorban nem gazdasági megfontolások mozgatják a lakáspiacot, hanem inkább az élethelyzetből adódó változások, például a válások, házasságok, a család bővülése vagy a gyerekek elköltözése.

  • 27 éves

    boldog lennék, ha lakást tudnék venni magamnak

  • aki vesz most az hülye

    lesz még rosszabb a helyzet
    nem kell kapkodni
    5 év letargia még vissza van