Most megtudhatja, miként változik meg a pécsi parkolás

Megváltozik a parkolás is

Hamarosan változik a városban a fizetős parkolás rendje, a közelgő módosításokkal a 80 év felettiek, és a gyermekeiket bölcsődébe, óvodába, vagy általános iskolába szállító szülők járnak igazán jól.

hirdetés

Miután a város saját kézbe vette a köztéri parkolók üzemeltetését több kisebb-nagyobb könnyítést is adtak a városban élőknek. A kör hamarosan tovább bővül, ugyanis jövő év elejétől Páva Zsolt polgármester javaslatára a pécsi lakosság újabb csoportja részesülhet parkolási kedvezményekben.

A kedvezményekkel elfelejthetjük a parkolóórákat
A kedvezményekkel elfelejthetjük a parkolóórákat

A városvezető úgy nyilatkozott, az utóbbi hónapokban több jelzés is érkezett a városházára, ezeket az igényeket igyekeztek most a parkolási rendeletbe beépíteni. Mint mondta, az új rendelkezések könnyítik az idősek anyagi terheit és segítik az egyes családok közlekedési lehetőségeit.

Először is a 80 év felettiek járnak jól a tervezett változtatásokkal, ők ugyanis a módosítások életbe lépésével ingyenesen hajthatnak majd be a város egyes védett zónáiba, és díjtalanul parkolhatnak egyes parkolóövezetekben és parkolókban is.

Nem mindenhol használhatók a kedvezmények
Nem mindenhol használhatók a kedvezmények

Lóczi Szidónia, a Biokomhoz tartozó Mobilitási Központ sajtófelelőse lapunknak elmondta, hogy bizonyos kikötéseket persze meg kellett fogalmazniuk mindezzel kapcsolatban.

A 80 év feletti pécsiek ezek alapján csak az állandó lakhelyük, vagy a lakcímkártyájukon meghatározott tartózkodási helyüknek megfelelő „csillapított forgalmú” övezetekre, vagy a parkolózóna egy adott szektorára kaphat éves, ingyenes bérletet. Ahhoz pedig, hogy a kedvezményt megkapják, a lakcímüket vagy tartózkodási helyüket, valamint a jogosítványuk érvényességét is igazolniuk kell. Az ingyenes bérletet névre és az adott kocsi rendszámára állítják majd ki (lakásonként maximum kettőt), ebből a dokumentumból pedig az is kiderül majd, hogy mely parkolózónára- vagy zónákra lehet érvényes az igazolás.

Talán épp a jó hírt olvassák
Talán épp a jó hírt olvassák

A parkolási rendelet másik módosítása a családosoknak kedvez, azoknak, akik nap, mint nap kocsival viszik gyermekeiket bölcsődébe, óvodába, vagy általános iskola alsó tagozatába (középiskolákról nincs szó). Azok a szülők, akik a védett övezetekben lévő pécsi oktatási és nevelési intézményekbe vitték gyermekeiket, eddig is igényelhettek egy minimális díjú parkolási engedélyt (ez 1200 forint egy évre), a változásoknak köszönhetően azonban ezen felül további egy darab parkolási engedélyt is kiválthatnak – egy kissé magasabb, de még így is baráti áron.

Ezzel a bérlettel azokba a belvárosi forgalomcsillapított, védett területekre és parkolózónákba lehet majd behajtani és várakozni, amelyekben az oktatási intézmények találhatóak. A kedvezményes dokumentummal a gyerekeiket szállító szülők fél órára leparkolhatnak az adott bölcsi, ovi, vagy általános suli közelében – értelemszerűen csak hétköznapokon, a gyermekek szállítása céljából. Ez a bérlet családonként és intézményenként 6 ezer forintba kerül majd egy évre.

A sajtófelelős mindehhez hozzátette, hogy a parkolásra vonatkozó önkormányzati rendelet módosítására és kiegészítésére az idősek és az egyes gyerekes családok életének megkönnyítése és javítása érdekében kerül sor – hiszen ez az ő kérésük volt a városvezetés felé. A módosítások tető alá hozása Lóczi Szidónia elmondása szerint polgárbarát intézkedés, mivel így csökkennek az idősekre és a családosokra nehezedő anyagi terhek, valamint a városi autós közlekedés lehetőségei is bővülnek.