Most születtél? Megmondom, hogy hívnak!

Four infants

Egy születendő gyermek esetén az egyik legizgalmasabb dolog mindig a névválasztás. Megnéztük, hogy az elmúlt hét hónapban milyen neveket adtak a pécsi szülők csemetéjüknek. Nem fogja ki találni, milyen név vezeti a pécsi listát! Hol vannak már a Jánosok, Józsefek, Péterek…

hirdetés

Abban sokan egyetértenek, hogy bizonyos nevekhez kötődnek személyes ismerőseink – és ez hol pozitív, hol negatív irányba mozdítja el az érzelmeket. Sok embert befolyásolnak a médiában, közéletben felkapott ritka nevek is, úgy, ahogy az angolszász és latin-spanyol eredetű, fonetikusan engedélyezettek (Krisztofer, Rikárdó és így tovább).

Ma már a leglehetetlenebb neveken sem szabad felhúzni a szemöldökünket, hiszen egy kis utánajárással szinte bárhogyan lehet anyakönyveztetni az újszülött csecsemőt. Ma már egy Tolkien-rajongó a bőség zavarában lehet, hiszen Gandalftól Aragornig bármire keresztelheti gyermekét, de lehet valaki egyszerűen Remény, Áldás, Béke is. A lényeg, hogy teljesen rendhagyó legyen.

Viszont aki nem szeretne feltűnősködni, az marad a mainstream vonalnál, ami az unalomba fulladó 5-10 névben csúcsosodik ki. Középút nem nagyon van.

szappanopera
Sokan merítenek ötletet a szappanoperákból

Vetettünk egy pillantást a pécsi névadásokra, a decembertől júliusig születettek utóneveit böngésztük. A 324 fős adatbázis persze nem teljes, hiszen sokan nem járulnak hozzá, hogy gyermekeik nevét nyilvánosságra hozzák, de így is elég jelentős.

Íme az eredmények:

A fiúnevek közül kiemelkedik a szinte divatnévvé vált Noel, 9 alkalommal találkoztunk vele. A második helyezett a Milán, harmadik a Dávid 8, illetve 7 találattal. Öt alkalommal fordult elő a Máté és a Levente, négyszer az István, Dominik, Marcell, Olivér, Róbert. Rajtuk kívül egyébként elég változatos a kép, van itt Doma, Benett, Laurent, és a magyarosított Nikolasz, Valentinó, Krisztofer is.

A lányneveknél vezet a Zsófia, hatan kapták ezt a nevet. Öt Gréta és négy Zoé is született, népszerű még a Boglárka és az Emma, illetve a Hanna-Anna-Panna trió is. De alapvetően a lányoknál is nagy a szórás. Itt egzotikusabb nevekkel találkozhatunk: Lelle, Zselyke, Lorena, Alisa.

Szemügyre vettük kicsit az elmúlt évek országos statisztikáit a fiúknál és a lányoknál is.

A fiúknál elképesztő a helyzet: 2011 óta ugyanaz a négy név áll a lista elején ugyanabban a sorrendben: Bence, Máté, Levente, Ádám. Egyeduralmuk úgy néz ki, töretlen.

A top 10-ben is ugyanazok a nevek forognak sok éve, úgy néz ki, nem túl fantáziadúsak a magyar szülők, ha fiú névadásról van szó. Dávid, Dániel, Marcell, Dominik, Milán, Áron és talán a Gergő.

A keresztnév egy életre szól, fontos hogy viselője is ki legyen vele békülve

A lányoknál szerencsére kicsit színesebb a kép, bár ami a Hanna, Anna és Jázmin hármast jellemzi, itt teljes az egyeduralmuk hosszú évek óta. Rengetegen kapják még a Nóra és a Luca nevet is, de az utóbbi két-három évben határozottan betört a Zoé is, ami már kicsit egzotikusabb. A Boglárka és a Csenge, a Lili, a Zsófia, Viktória, Emma nevek is népszerűek.

A 2015-ös év top 10 fiúneve, és hogy hány újszülött kapta:

1. Bence 1689

2. Máté 1405

3. Levente 1241

4. Ádám 1137

5. Marcell 1090

6. Dominik 1088

7. Dávid 1044

8. Dániel 993

9. Milán 982

10. Áron 929

A 2015-ös év lánynevek top 10:

1. Hanna 1682

2. Anna 1194

3. Jázmin 926

4. Luca 830

5. Lili 798

6. Nóra 780

7. Zoé 773

8. Zsófia 753

9. Emma 750

10. Boglárka 740

(Forrás: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, www.kekkh.gov.hu)

A top 100 fiúnevek között találunk egy-két érdekesebbet: Benett (32.), Zétény (38.), Brendon (67.), Krisztofer (70.), Rikárdó (75.), Nikolasz (77.), Szebasztián (92.), Brájen (99.). Iménti, utolsót is 78(!) újszülött kapta.

A lányoknál sem kell messzire mennünk, ha szokatlan neveket keresünk a top 100-ban: Zselyke (31.), Lilien (45.), Kiara (71.), Elizabet (82.), Dzsenifer (95.). Persze az, hogy kinek mi a szokatlan, az lehet pusztán ízlés kérdése is.

Aki pedig teljesen tanácstalan, annak itt egy kis segítség! Ez a zseniális Utónév kalkulátor segít a névválasztásban, hogy aztán majd amikor egyszer megkérdezni a lurkó, miért lett ez a neve, nyugodt szívvel mondhassuk, hogy egy online algoritmus dobta ki évekkel ezelőtt.