Most tudják, mennyit költenek jövőre

Egy új jogszabály szerint az önkormányzatoknak már idén májusig tudni kell, mennyit és mire akarnak költeni jövőre. Pécsen nemrég lett kész a 2014-es koncepció. Eszerint magasabb színvonalú városműködtetésre és átgondolt fejlesztésekre van szükség. 

hirdetés

Páva Zsolt szerint nem könnyű megfelelni a törvényi kötelezettségnek, amely értelmében most májusig kell megmondania az önkormányzatoknak, hogy mire és mennyi pénzt akarnak költeni 2014-ben.

– Sokismeretlenes az egyenlet jelen pillanatban, a főbb irányvonalakat azonban meghatároztuk – magyarázza a polgármester, utalva arra, hogy az Európára is jellemző labilis gazdasági helyzetben igencsak komoly művészet előre tervezni.

Mint mondta, ez évtől megváltoztak az önkormányzat hatáskörei – többek között az iskolarendszer működtetését már az állam látja el, a szociális intézmények egy részét civilek, egyházak működtetik -, így Pécs jobban tud koncentrálni a megmaradó feladataira, növelni tudja az ezekkel kapcsolatos munka színvonalát.

A jövő évi költségvetés egyik vezérelve, hogy a városi működés finanszírozásában mindenki teherbíró képességének megfelelően, de részt vegyen. Mindez azt jelenti, hogy az adórendszer jövőre sem biztosíthat tömegeknek mentességet a közteher megfizetése alól. Ez az alapja annak is Páva szerint, hogy a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás keretei között valamennyi közszolgáltatást fenntarthassák és színvonalát megőrizhessék, fejlesszék.

A feladathoz igazítják a pénzeket, nem pedig fordítva.

A fejlesztések területén elsőbbséget élveznek 2014-ben azok a felújítások, rekonstrukciók és új beruházások, amelyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, egyben energia- és egyéb költségmegtakarításokat is jelentenek.

Páva szerint az önkormányzat gazdasági társaságai, de maga az önkormányzat vagyonkezelése is magasabb minőségi színvonalra kell, hogy lépjenek. Megtisztíthatja például Pécs az ingatlan-portfólióját, ami azt eredményezi, hogy a bevételt nem, vagy korlátozottan hozó ingatlanokat olyan ingatlanokra vagy fejlesztésekre váltják, amelyek stabil bevételeket és ezen túl még jövedelmező megoldásokat is képesek teremteni.

Ezzel együtt is megköveteli majd Pécs a takarékos gazdálkodást az összes intézményénél és cégénél. A pénzek kiosztásánál a feladatellátás lesz a megítélt támogatások alapja, azaz a munka színvonala határozza meg, mennyi forrást biztosít a város, nem pedig azt mérlegelik, hogy korábban mekkora összeget kapott egy-egy cég, szervezet, intézmény.

A város egyébként arra számít, hogy a jövő évi büdzsé 34 milliárdos főösszegű lesz, azaz ötmilliárddal kevesebb, mint az idén. A csökkenés magyarázható azzal a ténnyel, hogy az állam a hitelek 70 százalékát átvállalja Pécstől, azaz a város megszabadulhat jelenlegi törlesztő részleteinek több mint kétharmadától is.

Hirdetés