MSZP: Girán a bűnbak, bár már lemondott

Fideszes hatalmi harcot emlegetnek a szocialisták. Szerintük ez állhat Girán János alpolgármester távozása mögött, ugyanakkor szerintük nem véletlenül esett egybe a népszavazási kudarcukkal, bár ez ügyben az időpontok nem igazán stimmelnek. 

hirdetés

Nagyot gurított az MSZP: olyannyira oda akart nyomni egy balost a Fidesznek a népszavazás kapcsán, hogy belekeverte Girán János lemondását is. A város alpolgármestere, Girán János néhány nappal ezelőtt jelezte Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének, hogy lemond a tisztségéről és ezt a jól értesült baloldali blog le is hozta szombaton, bőven a referendum előtt.

Az MSZP természetesen ekézte a Fideszt a referendum után, így a keddi sajtótájékoztatón elővették Girán távozását is, kicsit megmixelve az időpontokat is.

–  Nehéz lenne azt elhitetni, hogy a bűnbak a referendumért egy pécsi alpolgármester – mondta Gulyás Emil.  – Girán János távozásának bejelentése – sokan úgy gondolják – nem véletlenül esett egybe a Fidesz kudarcával. Összekapcsolják azzal is, hogy más lemondások, vagy lemondatások következnek, és tudomásunk szerint elmentek mások is az apparátusból – mondta.

– Aki picikét is közel áll a városi politikához, az érzi, hogy Páva Zsolt polgármester körül elfogyott a levegő és a döntéseket nem itt helyben hozzák – mondta.

A sajtóhírek szerint Decsi István fideszes frakcióvezető veheti át Girán helyét, ám a szocialista politikus szerint ő sem hoz majd változást, mert ő is a jelenlegi “teszetosza városvezetés oszlopos tagja”.

– Azt mindenki tudja, hogy a személycserék nem az alkalmasságról szólnak, ezért nem is lehet megróni senkit, hanem a támogatottságról, és az uniós pénzek még belterjesebb leosztásáról – fogalmazott. – A fő megmondóember nem Páva Zsolt, hanem valaki más – utalt Csizi Péter országgyűlési képviselőre, aki rendszeresen jelen van a pécsi közgyűlésen.

A referendum kapcsán elmondta, hogy azok, akik nem mentek el szavazni, büntetni akarták a városvezetést a “várost rontó-bontó tevékenységéért, a fiatalok és a szakemberek elüldözéséért”. A cégfoglalási ügyek befolyásolták az ide érkező befektetőket, elriasztották őket.

– Ez a kormány határozta meg az érvényességi küszöböt, hogy el lehessen venni az emberek kedvét a népszavazástól. Az sem igaz, hogy mindezt egy közvélemény-kutatásnak is fel lehet fogni, mert annak szabályai vannak és kihagyták belőle azokat, akik nem mentek el szavazni – mondta a politikus.

– A világsajtóban is megjelent, hogy 98 százalékos igen csak Titónál és Észak-Koreában szokott előfordulni, nekünk papírunk van arról, hogy nem demokratikus az államberendezkedésünk – fejezte be.

(A referendumon egyébként a nemek győztek, nem pedig az igenek. Vagyis a többség a betelepítés ellen voksolt.)

UPDATE – A cikkben javítottuk a választást, köszönjük olvasóink jelzését.

  • A. Zimmer

    De jó is lenne, ha városi újság nem a Polgármester és pártjának hátsóját fényezné, hanem megpróbálna objektíven, híreket közvetíteni. Tudom, ez nehéz feladat, mert ahhoz újságírók kellenének és nem pártkatonák. (nyilvánvalóan meg kell szolgálni Várady Ferenc-díjat, és a következő lovagkeresztet is)