Műbalhé a POSZT körül

Újból az újságok oldalára került a Pécsi Országos Színházi Fesztivál (POSZT), ám ezúttal nem pozitív hírek kapcsán. Néhány kritikus bojkottálni kívánja a fesztivált, mondván, a találkozó egyik szakmai tulajdonosa nem fogadta el a másik által a zsűribe javasolt szakembert. Stenczer Béla ügyvezető szerint túl van dimenzionálva az ügy, de reméli, hogy ez nem fog kihatni a rendezvény látogatottságára.

hirdetés

A POSZT egyik szakmai tulajdonosa, a Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság (MTT) nem fogadta el a másik szervezet, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) által a fesztivál zsűrijébe javasolt kritikus személyét. Ezért néhány szakember közleményben tudatta, hogy idén “hallgatást” fogadnak, azaz nem számolnak be a POSZT-tal kapcsolatos eseményekről, történésekről.

Mint írták, “szolidaritásunkat a hallgatásra felszólított kollégával hallgatással fejezzük ki: azzal, hogy bojkottáljuk a POSZT-ot, az általunk szerkesztett lapokban, blogokban, azokon a felületeken, ahol rendszeres szerzők vagyunk, nem lesz szó az idei POSZT-ról. Bojkottunkkal a közpénzből fenntartott POSZT tulajdonosainak átláthatatlan és szakmaiatlan döntéseire kívánjuk ráirányítani a figyelmet.”

Stenczer Béla, a fesztivál egyik ügyvezetője szerint a kelleténél jóval nagyobb feneket kerítenek az ügynek.

– Mind a két társaság javasol hat-hat embert a zsűribe és közösen döntik el, hogy egy adott évben ki legyen az a hat, aki végül a testület tagja lesz. Hat ember tehát eleve kiesik. Csúsztatva van az egész történet, a kritikus céh is csak javasol és nem delegál. Úgy gondolom, hogy az ügy már túlnőtt egy ponton. Ez nem a mi dolgunk, a mi feladatunk az, hogy megszervezzük a fesztivált, s mindenki jól érezze magát.

Stenczer szerint két szakmai tulajdonos kompetenciája, ők döntik el, ki legyen az a hat érintett ember. Tavaly is, tavalyelőtt is voltak, akik nem kerültek be a zsűribe, pedig javasolták őket. A kritikusok saját magukat hallgattatják el, senki nincs elhallgattatva ebben a történetben.

poszt sajtótájékoztató5
Stenczer Béla szerint túl van dimenzionálva az ügy

Arra a felvetésünkre, hogy mennyire játszik szerepet a két társulat eltérő világnézete és politikai irányultsága, Stenczer sajnálkozását fejezte ki, hozzátéve, ha beindul egy henger a médiában, akkor az generálódik jó darabig, de aztán majd elcsitul.

Az ügyvezető szomorú a kialakult helyzet miatt, ugyanakkor reméli, hogy nem lesz semmilyen negatív hatása a fesztiválra, s bízik benne, hogy a közönség azért annak ellenére, hogy nem fog írni róla néhány kritikus, látogatni fogja az előadásokat ugyanúgy, mint eddig.

[box title=”MTT: a két színházi társaság egyetértésben választja a POSZT zsűritagjait”]A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szakmai zsűrijét a szakmai szervezetek javaslata alapján a Magyar Színházi Társaság (MSZT) és a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) állítja össze egyetértésben – hangsúlyozta a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Szabó László emlékeztetett arra, hogy az országos színházi találkozót egy nonprofit kft. bonyolítja le. A kft. többségi tulajdonosa Pécs városa, a két kisebbségi tulajdonos, egyenlő arányban a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.

A titkár hozzátette: a tulajdonosok közötti megállapodás alapján a fesztivál darabjainak válogatóit, valamint – több tucatnyi jelölt közül – a hétfős szakmai zsűrit a színházi és a teátrumi társaság választja ki többféle szempont mérlegelése alapján.

Mint hangsúlyozta, a fesztivál lebonyolításáért a felelősséget a tulajdonosok vállalják. “Nincs senkinek sem lehetősége arra, hogy a zsűribe delegáljon személyeket, mert a zsűriről azok döntenek, akiké a felelősség. Ajánlani lehet, sőt kell, dönteni azonban a tulajdonosok döntenek” – mutatott rá.

“Egyetértésben hozta a két szakmai szervezet a döntést, mint ahogy a korábbi években is. A szakmai tulajdonosok nem döntöttek senki ellen. A hét zsűritag mellett döntöttünk” – hangsúlyozta Szabó László, hozzáfűzve, hogy a zsűri tagjainak névsorát május elején hozzák nyilvánosságra.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára az MTI-nek csütörtökön azt mondta: ugyanazt tudja közölni, mint szerdán a Magyar Narancs érdeklődésére. E szerint mindig ügyeltek arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljanak bele, az egyes szakmai szervezeteket kérték fel olyan zsűritagok delegálására, akik a versenyprogramban nem érintettek. Így tettek azóta is, hogy a teátrumi társaság belépett a tulajdonosi körbe, jelezve, hogy a jelölés még nem jelent biztos tagságot.

“Sajnos azóta egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy teljesen elfogadták volna a szakmai szervezetek javaslatait, minden esetben kompromisszumot kellett kötnünk – nagyjából fele-fele arányban kerültek be a szakmai szervezetek, illetve a teátrumi társaság által javasolt szakemberek. A kritikus céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta. Az idén ez nem így történt” – fogalmaztak.

A Színházi Kritikusok Céhe csütörtöki közleményében kifogásolja, hogy a színházi társaság nem állt ki jelöltjük mellett. Mint az elnökség tagjai által jegyzett dokumentumban írják, a szervezet “elfogadhatatlannak tartja, hogy (…) a Magyar Színházi Társaság a kritikuscéh delegáltja mellett nem állt ki, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába. Mindez nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZT képtelen tagjai érdekeinek képviseletére, ezért a Színházi Kritikusok Céhe ezennel kilép a Magyar Színházi Társaságból”.[/box]