Múmiák, egyiptomi kincsek Pécsen

Az év kiállítása lehet: hamarosan emberi és állati múmiákat, különleges egyiptomi kincseket lehet megtekinteni Pécsen. A Szépművészeti Múzeum csaknem száz páratlan műtárgya április 5-től látható a megyeszékhelyen.

hirdetés

Egy mintegy 2300 éves egyiptomi emberi múmia, íbisz, kígyó, macska rituálisan mumifikált teteme, egy díszített szarkofág, egy víziló agyarfogából készített varázsbot – csak néhány példa abból a páratlan műkincsgyűjteményből, amely hamarosan látható lesz Pécsen.

Csütörtökön sajtóbejáráson mutatták be a Szépművészeti Múzeumból érkezett kincseket, amelyek még rendezés alatt állnak. Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, az április 5-től egészen október végéig látható tárlat a remények szerint Pécs leglátogatottabb időszaki kiállítása lehet, a felbecsülhetetlen értékű kincseket a Csontváry Múzeumban és a Múzeum Galériában lehet majd látni. Mint Őri László elmondta, a mostani bejárással azt az utat is meg szerették volna mutatni, mi történik addig, amíg egy kiállítás megnyílik.

egyiptomi kiállítás, hl01
Egy fiatal papnő több ezer éves múmiája is látható lesz

Nem túlzás, valóban rengeteg munka van a kincsek érkezésétől addig, amíg az első látogató megérkezik. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója hangsúlyozta, a kincsekhez csak restaurátorok, szakemberek nyúlhatnak, és még a köveknél is fontos, hogy kizárólag kesztyűben érjenek hozzájuk. Az emberi bőr szennyeződései ugyanis súlyosan károsíthatják az egyiptomi emlékeket. Ugyanilyen fontos a megfelelő páratartalom, a hőmérséklet, sőt még a világítás is.

egyiptomi kiállítás, hl04
Páratlan egyiptomi műkincsek érkeztek Pécsre

Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményvezetője elmondta, a kiállítás egyik fő dísze az az emberi múmia, amely Krisztus előtt 300-ból származik. Feltehetően egy egyiptomi városban, Akhmimban élhetett papnőként a 20-25 éves fiatal lány, akinek bebalzsamozott testét különleges körülmények között, a teremtől még külön is klimatizált vitrinben mutatják be. A múmiát 2011 óta vizsgálják, és a nevét is ismerik már a tudósok, valószínűleg Hórusz istenhez kötve Hortesznakht-nak nevezhették.

A Kincsek a Nílus partjáról – Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban című kiállítás április 5-étől október 31-éig nézhető meg Pécsen, a Szépművészeti Múzeum csaknem száz különleges egyiptomi kincsét tárják a látogatók elé.

egyiptomi kiállítás, hl05
Az év időszaki tárlata lehet Baranyában