Erre figyelj, ha külföldön dolgoznál!

Akár tízszer többet is megtakaríthatunk egy évben, ha alaposan megtervezzük a külföldi munkavállalást – tanácsolja egy pécsi szakember. Nem érdemes fejest ugrani az ismeretlenbe, mert a csalódáson kívül komoly anyagi veszteségekkel is számolhatunk a kaland során. 

hirdetés

Óvatosan a pénzzel!

Nagyon sok jóhiszemű, naiv ember van, aki komolyan elhiszi, hogy akár másnap indulhat külföldre dolgozni, mert egy ismeretlen ember egy bevásárlóközpont kávézójában vagy az interneten azt ígéri neki. Ezért cserébe mindössze 50- 200 ezer forintot szoktak kérni és másnap reggel már utazhatunk is. Ha ilyennel találkozunk, szinte biztosan csalókkal van dolgunk.

Ide kattintva elérhető azon munkaerő közvetítő cégek listája, akikhez bizalommal fordulhatunk.

[note note_color=”#3ec16b” text_color=”#ffffff”]

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság külön kimutatást nem készít az ilyen jellegű bűncselekményekkel kapcsolatban, de Baranyában elsősorban olyan elkövetőkkel szemben indul nyomozás, akik a világhálón ígértek külföldi munkát. Az ügyintézéshez jellemzően előre egy bizonyos összeget kérnek, ám az átutalást követően a korábban megadott telefonszámon, e-mail címen már senki sem elérhető. Olyan eset is gyakran előfordult, hogy a munkavállaló már csak a kiutazást követően, a megadott külföldi helyszínen szembesült azzal, hogy csalás áldozata lett.  [/note]

külföldi munka

Nyelvtudás nélkül sehová!

Bár ellenpéldát hallani, nyelvtudás nélkül nagyon kockázatos elindulni a nagyvilágba. Az ugyan segíthet rajtunk a mindennapokban, ha él az adott országban barát vagy családtag, de a munkavállalás kapcsán csak magunkra és elsajátított nyelvtudásunkra számíthatunk. Egy erős alapfokkal már boldogulhatunk – mondja Halmosi Ákos, külföldi munkavállalási tanácsadó.

Egyedül nem megy

A külföldi munkavállalás során számtalan teendő, elintéznivaló felmerül: a munkaszerzésen túl a szállás felkutatását, az egészségbiztosítást, munkaszerződést, adózással kapcsolatos teendőket kell ez alatt érteni. A szakmai segítség nem csak azért szükséges, hogy elkerüljük a veszélyforrásokat, hanem azért is, hogy a legtöbbet hozzuk ki a munkából. A keresetben akár 5-10-szeres különbséget is jelenthet, ha személyre szabott tanácsadást követően, az egyéni céloknak megfelelő pozíciót pályázzuk meg. Van, akinek a szárazföldi pozíció jelenti a rövidebb utat az álmaihoz és van, aki a hajós munkával találja meg számítását – így a szakember.

külföldi munka

Ne mondjunk fel azonnal!

Ha van itthon munkahelyünk, akkor azt ne adjuk fel addig, amíg nem biztos a külföldi státusz. És, hogy mi számít biztosnak? Az, amikor alá van írva a munkaszerződés, van hozzá repülőjegy és be van csomagolva a bőrönd – figyelmeztet Halmosi Ákos.

Ne menjünk felkészületlenül állásinterjúra!

Aminek mindenképpen rendbe kell lennie: igazán jó önéletrajz, profi ajánlólevelek, kielégítő szakmai ismeretek, az állásinterjúhoz kapcsolódó kérdések ismerete és végül a nyelvtudás – szögezi le Halmosi Ákos. Ezek hiányában csak az időnket vesztegetjük és romboljuk későbbi esélyeinket.