Kertvárosban az új Volvók

új buszok, zöld2

hirdetés

Hétfőtől állnak szolgálatba azok a csuklós Volvo autóbuszok, amelyek pénteken érkeztek Pécsre. A vadonatúj járművek Kertváros és a belváros között szállítják majd a pécsieket.

új-buszok-zöld1

Keveset fogyasztanak, alacsony padlóval rendelkeznek és korszerű technikát képviselnek azok a buszok, amelyek pénteken érkeztek Pécsre. Az öt csuklós Volvo hétfőn kerül ki a pécsi utakra, s a Kertváros és a belváros között utazókat szállítja majd.

új buszok5

– Az új járművekkel és a korábban érkezett 37 másikkal kereken 30 százalékkal csökkent a Pécsen futó járművek átlagéletkora, 11 évre. A cél, hogy még idén 10 év alá csökkenjen ez a szám – mondta Csizi Péter alpolgármester pénteken, miután az öt új buszt a Széchenyi téren mutatták be.

új buszok4

A Volvo 7900-asokat már fel is szerelték az új utastájékoztató rendszerrel. A járműveket környezetkímélő motor hajtja, a vezetőfülke fejlesztésében gépkocsivezetők is részt vettek, akiket tolatássegítő kamera és kanyarvilágítás segít.

új buszok7

Az utasok kényelmét szolgálják a széles, dupla szárnyú ajtók és az alacsony padló, amely elősegíti a gyors fel-, illetve leszállást. Az utastér tágas és világos, többek között a nagy ablakfelületeknek köszönhetően, míg kárpitozott, párnázott ülések között széles közlekedőfolyosó húzódik.

[box title=”Volvo számokban” box_color=”#efe734″]A 18 méteres Volvo 7900 hajtásáról a kilencliteres Euro V-ös dízelmotor 310 lóerős változata és automata sebességváltó gondoskodik. Befogadóképessége 102 fő, az ülések száma: 41 darab.[/box]

A buszokban légkondicionáló működik a melegebb napokon, a rendszer egyik különlegessége, hogy az utastér első és hátsó része külön klimatizálható.

új buszok6

A buszok közül egy 17 óráig a Széchenyi téren marad, egyet a Pécs Plaza parkolójában, egyet a kertvárosi buszállomáson, egyet a kertvárosi kis Tesco parkolójában, egyet pedig a Malomvölgyi úton, az 508-as iskolánál vehetnek szemügyre a pécsiek.

Páva Zsolt polgármester azt emelte ki, hogy a járművekre a mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel közlekedők is kényelmesen fel tudnak szállni, s tágas hely áll rendelkezésükre az utazás alatt.

A járműveket  nettó 454 millió forintért vásárolta meg a Tüke Busz Zrt. egy kedvező kamatozású, államilag támogatott fejlesztési banki hitel segítségével. A pécsi buszcsere program folytatódik, várhatóan még az idén új járművek érkeznek a városba.

[box title=”Eozin-zöld az új szín” box_color=”#3bc96c”]Csizi Péter kitért a járművek színére is. Mint mondta, a Tüke Busz Zrt. most először választhatta meg a buszok színét, s azért esett erre a zöldre a választás, mert ez az eozin porcelán színének egyik árnyalata, egyébként pedig a Tüke Busz arculata is hasonló színvilágú. Hozzátette: ha a busztársaság választhat, a jövőben ilyen festést kér.[/box]

 • birka népség

  Mán megint bégettek suttyók. Inkább örüljetek, hogy van szép új busz.

 • Csupacsupsz

  @Pécsi Lakos

  Inkább örülni kéne hogy van, és nem rögtön lefikázni. Nem hiszem hogy egy Volvo csak úgy szar lenne. De ha szívesebben utazgatsz a 40 éves Ikarusokkal akkor hajrá. Szerintem bármilyen új busz csak jobb lehet azoknál, ezt kéne értékelni és nem még pocskondiázni.

 • :)

  szeretnék ezekkel a szép buszokkal munkába járni… csak nincs hova!!!
  :((

 • Pécsi Lakos

  Elég szánalmas, hogy pont ezek a vacak buszok lettek. 🙁 Kényelmetlen, hangos, egy szóval: szar.

 • Még mindig Csillike

  Ez a cikk most ne a politikáról szóljon. Inkább örüljünk,h egyre “több” szép új buszunk van.(-Amikkel már igazán kiválthatnánk a sok-elnézést a kifejezésért-> “ratyi” ikarus buszokat,melyek büdösek,retkesek,zajosak,illetve széthullanak!)Egyszóval:álljunk pozitívan az új jövevényekhez. 🙂

 • Szekeres András

  Az itt kommentelő frusztrált és retardált polgároknak javaslom,hogy indu ljanak el a Zuslag jegyezte snapszer párt színeiben és bizonyítsanak!Esetleg adjanak javaslatot,hogy mivel szállítsák az utasokat?Tán a basa szamarával?Írom ezt annak ellenére,hogy magam kb.tíz éve nem ültem buszon.

 • Anna

  Nem ártana egy-egy biztonsági kamera (talán a busz hátuljában), attól tartok, hogy a

  vandálok ezeket sem fogják kímélni. Láthatjuk, a kék buszokkal is mit műveltek…,

  FELHÁBORÍTÓ!!!

 • üzenetíró

  Tisztelt fairfax és barta!

  Hatalmas értelmi intelligenciáról tanúskodik az a megjegyzésetek, hogy embereket EZ jelzővel illettek. Pusztán irigységből, hogy ők esetleg többre vitték nálatok és minden pécsi ember jövőjéért próbálnak valamit tenni. Az olyan emberekért is, mint Ti, akik csak negatív hozzá állással fogadtok bármit, legyen szó buszokról, felújításokról, akármiről.
  Barta, nem tudom Te milyen körökben mozogsz, de kíváncsi lennék ki az a személy, aki saját jövedelméből képes lenne 5db autóbuszt vásárolni, de biztos te olyan érában nőttél fel, ahol magánszemélyek vásároltak tömegközlekedést a városokba.
  Azt viszont ne felejtsd, hogy az MSZP érdeme, hogy anno eladták a buszokat, egy sima kézzel írt számlával. Amiről persze ők állítólag semmit nem tudtak, csak később a pereket is elvesztették ez ügyben.

  Tisztelt Pécsi lakos!

  A buszok azért különböző színűek, mert eredetileg egy másik megrendelésre készültek, amit később vissza mondtak és így Pécs olcsóbban jutott hozzá néhány járműhöz. Ezért is a különböző szín. Szerintem ez a legkevesebb, hogy a festésen fenn akadjunk. Inkább örüljünk, hogy birtokba vehetjük az új eszközöket!

  Barta-tól és Farifaxtól még megkérdezném, hogy szerintük kinek az érdeme?

  🙂

 • Normális

  Szépek és jók a buszok! Köszönjük!!!

 • Lol

  Narancs:

  haverod, a szélkakas:

  Orbán Viktor, Astoria 2007. október 23:

  “A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz.

  Mióta a Kelet betette a lábát Magyarországra, a magunkfajta szabadságszerető magyarok mindig ugyanazt akarták; szabadulni sorvasztó öleléséből, és elzavarni hazai helytartóikat. A keleti önkény világa helyett megalkotni a magunk szabad magyar világát, kiszakadni a hatalomtól függő élet láncolatából, visszaszerezni, újrateremteni az önálló és független polgári élet garanciáit; tisztességes munkát, tulajdont, szabad vállalkozást és védelmet nyújtó jogrendet. Mindig is ez volt a kívánságunk.”

 • Lol

  csizi peti, a legrosszabb kommunista párt csatlósa:

  “Ha véletlenül a rezsicsökkentés ellen tevékenykedőkről lenne tudomása az egybegyűlteknek, akkor egy, a bejáratnál átvehető formanyomtatványon névvel jelenthetik be a csökkenést akadályozókat, az eseteket pedig kivizsgálják.”

  http://444.hu/2014/02/12/hol-lehet-felnyomni-a-rezsicsokkentes-ellenzoit/

 • re narancs

  Ja meg a kiszes kedves vezér + kövérlaca + martonyi III/II + sintérsanya + sorolhatnám

 • Narancs

  Fairfax és Barta azért vagytok ezen a véleményen, mert MSZP-sek vagytok.
  Talán még komcsik is voltatok piros könyvecskével, de ha ti nem, akkor az őseitek.

 • barangolo

  Remélem a vandálok ki fogják bírni,hogy ne fessék be őket.

 • Pécsi lakos

  Miért kell minden busznak más színűnek lennie? Van már kék-fehér, kék-sárga, kék, sárga, fehér, és most már zöld is! Legközelebb narancssárgák jönnek?

 • Névtelen

  BOHÓCOK!!!!!

 • Tweek

  Barta 2014.02.14 at 11:42

  Akkor azt áruld el nekem, hogy milyen olyan nagyobb fejlesztés történt Pécsett az elmúlt 25 évben, aminek kisebb vagy nagyobb, netán teljes részét nem hitelből finanszíroztak?

  Az nem zavart, amikor mások vették fel a 33 milliárdnyi hitelt a hosszú évek alatt és ugyanúgy képmutatóan pózoltak?
  Jelenleg legalább azt az adósságot már nem nyögi a város.
  Ez a hitel pedig kamatmentes állami hitel, nem uzsorakamatos devizaadósság, amiket anno vettek fel és görgetett maga előtt a város.

 • Barta

  Osztom a véleményedet Farifax. Két *****************! Előadják itt magukat mintha az ő pénzükből vették volna ezeket és felhasználják a kampányukhoz….. Ez a Pécsiek pénze és ők fogják nyögni a hiteleket!! Ez nem a FIDESZ érdeme!! Főleg nem ezé a két *********!!

 • Fairfax

  Én is nagyon szívesen elmentem volna a Széchenyi térre menézni az új buszokat, mert ráértem ma délelőtt. Viszont nem mentem, mert tudtam hogy ott lesz ez a két ******** és ezekkel én nem szívok egy levegőt.