Munkahelyért cserébe milliókat kapnak

Eredményes volt az a pályázat, amelyet a város írt ki idén a pécsi cégek munkahelyeinek megőrzésére. A pályázók egyenként hét munkahelyet tudnak megőrizni a vállalkozásfejlesztési keret terhére.

hirdetés

Még júniusban döntött a pécsi közgyűlés arról, hogy a helyi vállalkozások fejlesztésére több ütemben biztosít forrásokat; az önkormányzat adóbevételeiből kívánt ugyanis Pécs egy bizonyos hányadot visszaadni a gazdasági társaságoknak.

A felhívásra azok a pécsi székhelyű cégek jelentkezhettek, amelyek vállalták, hogy egy éven át nem csökkentik, hanem lehetőség szerint még növelik is dolgozóik létszámát, nem volt ellenük adóhatósági eljárás, s építmény- vagy telekadó megfizetésére kötelezték őket.

A cél nem volt kevesebb, mint hogy a helyi mikro- és kisvállalkozások fenntartható fejlődését segíthessék, a gazdaságban betöltött szerepüket, piaci pozícióikat megerősítsék, versenyképességüket növeljék.

Több tucatnyi dolgozó menekült meg…

A vissza nem térítendő támogatásokért összesen tizenkilenc társaság szállt harcba, s csak kettő pályázata nem nyert városi forrást; amiatt, hogy egy vagy több feltételnek nem felelt meg a cég. Három társaság, a Techniq 2000 Kft., a Diacell Kft. és a QuinnCabinet Kft. vállalt a legtöbb munkahely megőrzésére garanciát; együttesen hatvan álláshelyet őriznek meg a következő legalább egy esztendőben – a pályázatok elbírálásáról szóló városházi előterjesztés szerint.

Beszédes, hogy a pályázatok beadási határidejét kétszer is meg kellett hosszabbítania az önkormányzatnak, ugyanis az adott határidőkig egyszerűen nem érkezett be annyi igény, amekkora forrás a város rendelkezésére állt.

A lapunk által megkeresett társaságok képviselői azt mondják, a városi támogatás nélkül szinte biztos, hogy jövőre leépítésekre kényszerültek volna, így viszont ez elkerülhető. Spórolniuk azonbna így is kell, hiszen a válságot még mindig megérzik.

– Bár hivatalos értesítés még nem érkezett, örömteli, ha visszakapunk valamennyit a befizetett adóinkból – vélekedik például Benkő Dezső, a Diacell Kft. ügyvezetője.

A jövőt illetően azt mondta, hónapokra előre szoktak tervezni és az már most látszik, hogy a jelenlegi gárdájukat meg tudják tartani. Ha jövőre jobb lesz a piac, akkor pedig még fejleszteni és bővíteni is tudnak majd.