Munkanélküliség: Pécsett jobb a helyzet az országosnál

Az egy évvel ezelőttihez képest jelentősen javult a munkanélküliségi ráta az országban, ez alól Pécs sem kivétel, sőt a legfrissebb információk szerint itt jobb is a helyzet az országos átlagnál. A baranyai adatokat Pécs egyértelműen felfelé húzza.

hirdetés

A legfrissebb, áprilisi adatok szerint több mint egy százalékkal kevesebb az álláskereső Magyarországon, mint egy esztendeje volt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat számai szerint az országos munkanélküliségi ráta 4,51 százalékos, Baranyában ennél magasabb az arány, itt 5,81 százalék keres állást a munkaképes korú népességből.

Azonban ahogy egy közelmúltbeli üzleti fórumon is elhangzott, Pécs egyértelműen felfelé húzza a megyei adatokat: a baranyai megyeszékhelyen ugyanis 4,33 százalékos a munkanélküliségi ráta, azaz nemhogy a megyeinél, de az országos átlagnál is jobb.

A Hauni a legnagyobb ipari foglalkoztató

A megye nagyobb városai közül a pécsi adatok egyértelműen kiemelkednek: Komlón 4,53, Mohácson 7,04, Szigetváron 6,8 százalék az állás nélküliek aránya, a nagyobb települések közül Siklóson a legrosszabb a helyzet, ott ugyanis 8,8 százalék ez a mutató.

Ugyanakkor van pár olyan baranyai falu, ahol 20 százaléknál is többen vannak munka nélkül: ilyen Gilvánfa, Gordisa, Siklósnagyfalu, Szágy, Versend, a csúcsot pedig áprilisban Alsószentmárton tartotta, ahol 34,58 százalék volt az állástalanok aránya – azaz a dolgozni képes lakosság több mint harmada él munka nélkül.

A Harmannál már csaknem négyszázan dolgoznak Pécsett

Pécs azonban nemcsak a megyében áll jól, hanem más nagyvárosokkal összevetve sincs rossz helyzetben – nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el a 100 ezernél nagyobb települések között. E körben – ez talán nem meglepetés – az Audi-fellegvár Győr vezet, itt 1,63 százalékos a mutató. A Mercedes-gyárral rendelkező Kecskemét állástalansági aránya alig kisebb, mint Pécsé (4,07), Nyíregyháza valamivel rosszabbul áll (4,63) Pécshez képest. Szegeden a legfrissebb adatok szerint 3,24 százalék az arány, Miskolcon és Debrecenben pedig jóval rosszabb a helyzet, mint Pécsett: a borsodi megyeszékhelyen 5,6, míg a Hajdúság fővárosában 6,19 százalék volt a mutató áprilisban.

Természetesen azt sem lehet elfelejteni, hogy Baranyában és Pécsett – ahogy persze az ország más megyéiben és városaiban is – dolgoznak közmunkások, ők nem szerepelnek a munkanélküliségi statisztikában. Ők a munkájukért bért kapnak, s nem segélyen vagy állástalansági ellátáson élnek.