Munkanélküliség: Pécsett jobb a helyzet az országosnál

Az országos átlag alá esett Pécsett a munkanélküliség a legfrissebb adatok szerint. A nagyvárosok között a baranyai megyeszékhely a középmezőnyben áll – vannak jobb, de rosszabb mutatóval rendelkező települések is.

Négy százaléknál is alacsonyabb a regisztrált munkanélküliek száma Pécsett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, most közzétett tavaly decemberi adatai szerint. A 3,92 százalékos adat ráadásul, ha kicsivel is, de jobb az országos átlagnál is, az ugyanis éppenhogy nem éri el a 4 százalékot, egészen pontosan 3,99 százalék.

Bár a pécsi adat e téren jelenleg viszonylag jónak mondható, azt sem árt tudni, milyen értékek voltak néhány esztendővel ezelőtt: 2009-ben 7,17, míg 2010-ben is 7 százalék fölött volt a regisztrált álláskeresők száma. Tavaly decemberben egyébként 4032 pécsi keresett magának munkát a több mint 102 ezer munkavállalási korú lakos közül.

Bár Pécsre szokás borúlátóan tekinteni, számok azt mutatják, a nagyvárosok között a baranyai megyeszékhely a középmezőnyben helyezkedik el. Azt talán mondani sem kell, hogy nyugati határszél verhetetlen: Győrben például mindössze 1,35 százalék a regisztrált álláskeresők száma, azaz itt gyakorlatilag nincs munkanélküliség. Szegeden is jobb kissé a helyzet, itt az állástalanok aránya nem éri el a 3 százalékot, de Debrecen és Miskolc lényegesen rosszabb mutatókkal rendelkezik, ugyanis ott ez az arány meghaladja az 5 százalékot is. Érdekesség, hogy a több nagyberuházással (Mercedes, Knorr-Bremse) büszkélkedő Kecskeméten is csak alig jobb ez az érték (3,83 százalék) a pécsinél.

hauni
A Hauni az egyik legnagyobb ipari foglalkoztató Pécsett

A baranyai nagyvárosok között egyébként Siklóson a legrosszabb a helyzet, ott 8,72 százalék a munkát keresők aránya. Maga Baranya a megyék között a középmezőnyben van, a legrosszabb a mutató Borsodban és Nógrádban, míg a legjobb Győr-Moson-Sopron megyében.

Nyolc általánossal nagyon nehéz
Gyakori vélekedés, hogy a munkanélküliségi adatokat módosítja a külföldön dolgozók és a közmunkások száma. Azt azonban tudni kell, hogy egyik sem pécsi sajátosság, mindkét jelenség általánosan ismert az országban. Azt persze fel lehet vetni, a közmunkások miért nem tudnak elhelyezkedni a piaci ágazatban. A felmérések szerint ugyanakkor a közmunkások csaknem kétharmada legfeljebb 8 általánost végzett (sokan még azt sem), így az elsődleges munkaerő-piacon, egy gyárban vagy más munkahelyen viszont nagyon nehéz, szinte lehetetlen elhelyezkedni.