Munkával tör nagyobb babérokra a PEAC

Munka és tisztesség – e kettős szlogen jegyében zárta első, és kezdi meg új idényét a PEAC-Pécs NB I-es női kosárlabdacsapata. Amint arról Mészáros Zalán ügyvezető beszélt, megújult játékosállománnyal, a tavalyinál is nagyobb tervekkel, immár az Európa-kupába nevezve, ám a hazai bajnokságot legfontosabbnak tekintve folytatja munkáját a tavasszal az NB I-ben 5., az AdriaLigában 3., a Magyar-kupában a négyes döntőbe jutott gárda.

hirdetés

– Mivel nemhogy nulláról, hanem a korábbi pécsi női gárda hátrahagyott „öröksége” nyomán szinte mínuszból kellett indulnunk, még többre értékeljük azt az eredményt, amelyet ez a fiatal gárda elért. Ne feledjük, a hat profi mellett nyolc saját nevelésű és további két pécsi kötődésű fiatallal vettük a hármas akadályt.

Az AdriaLigát a bronzérem mellett azért is kiemelném, mert azok a meccsek remek alkalmat nyújtottak fiataljainknak a nemzetközi tapasztalatszerzésre, amelyet aztán a példa szerint eredménnyel hasznosítanak a korosztályos válogatottakban – vont gyorsmérleget Mészáros Zalán.

Mészáros Zalán az EuroLigára büszke

– Az ősztől egy újabb porondon, az Európa-kupában indulunk, emellett új rendszerben folytatódik a közös magyar-szlovák bajnokság is, ám annak lebonyolításáról pontos versenykiírás híján egyelőre csak félhivatalos információkkal szolgálhatok. Az ugyanakkor biztos, hogy a mezőny ismét erősödik, hiszen több euroligás és Európa-kupás együttes indul majd itt.

Az ügyvezető a formálódó játékoskeretről elárulta, hogy Czukor Tünde és a szerb Latinka Dusanics távozik, míg Amy Jaeschkével és Andrea Barbourral egyelőre tárgyalnak a folytatásról. A fiatalok közül Szamosi Amadea, Csutorás Fanni és Balla Dorottya pedig amerikai egyetemen tanul tovább. Már leigazolták a szerb Sanja Orozovicsot és a jamaicai-amerikai irányító Maurita Reidet, mellettük 5-ös posztra keresnek még új kosarast. Az eddigi meghatározó játékosok közül Nagy-Bujdosó Nóra, Fűrész Diána és Horváth Lilla marad a csapatban.

Dokics Zseljko szerint magasabb szinten kezdhetnek augusztus 12-én

Dokics Zseljko vezetőedző rövid értékelés után ugyancsak a szakmai előrelépés fontosságát említette, kiemelve, hogy ennek jegyében egy, a hazai gárdák között különlegességnek számító utószezont iktattak a bajnokság végén a programba. A hathetes intenzív tréning most ért véget, és a mester úgy ítéli meg, hogy ennek köszönhetően augusztus 12-én biztosan sokkal magasabb szinten kezdheti meg csapata a felkészülést, mint enélkül tehetné.

A tájékoztatón ugyancsak résztvevő dr. Halmos Péter a két pécsi női gárda közti „rivalizálást” firtató újságírói kérdésre kijelentette, hogy bár nagyon sok félrevezetett szurkoló biztatta a másik együttest is, a tények és a jog szerint a Pinkk-Pécsi 424 néven szereplő gárda tulajdonosait, székhelyét, vezetőit, sőt az utánpótlását tekintve, azaz minden ízében bajai. Szerinte, mivel a PEAC a jogszerűség és a tisztesség minden követelményét betartva, a munkára alapozva kíván előbbre jutni, ha más nem, az idő biztosan az ő javukra dönti majd el ezt a kérdést. Ehhez kapcsolódóan amolyan zárszóként elhangzott még, hogy szurkolói döntő többsége kizárólag a játékosként kétségkívül ikonná emelkedő, ám sportvezetőként sajnálatosan megkérdőjelezhető szerepet fölvállaló Iványi Dalma miatt tette csak le a voksát a Pinkk mellett.

Sz. Zs.