Mutatjuk, hova menjen, ha nincs komoly baja!

Tele van az internet elégedetlenkedő kommentekkel, úton-útfélen hallani, hogy hányaknál borult ki a bili a sürgősségi ellátással kapcsolatban. „Órákat vártam az osztályon”, „tele volt a folyosó” és egyéb frázisok. Holott Pécsen a sürgősségi ellátás nagyon magas szinten működik, a legmodernebb eszközökkel dolgoznak az orvosok. És egy kis türelemmel, belátással rengeteg idegeskedést és morgolódást spórolhatunk meg.

hirdetés

Mint már egyre több helyen, a megújult pécsi Janus Pannonius Klinikai Tömb sürgősségi osztályán is az úgynevezett „triage-rendszer” alapján történik a betegellátás. Ezt alapvetően a tömeges balesetek, katasztrófák sebesültjeinek gördülékeny kezelésére találták ki a napóleoni háborúk idejében, tulajdonképpen a sürgősségi ellátást igénylők osztályozására, rangsorolására szolgál.

A triage-rendszer kategóriái

(Ez a rangsor ki is van táblázva a pécsi sürgősségi osztályon.)

1. újraélesztés: azonnali
2. kritikus: azonnali/15 perc
3. sürgős: 15-30 perc
4. nem sürgős: 30-60 perc
5. halasztható ellátás: 60-120 perc

Az első szám azt mutatja, hogy a beteg ellátását mennyi időn belül köteles megkezdenie az ápolónak, a második annak az időkorlátja amin belül az orvosnak. Tehát egy sürgős esetben az ápolónak 15, az orvosnak 30 percen belül kell megkezdenie a kezelést. Azaz ez nem egy ellátási idő, hanem az ellátás megkezdésének ajánlott ideje. Nyilván, ha sok nem sürgős beteg érkezik az osztályra, a várakozási idő megnövekedhet.

Aki a sürgősségire érkezik – miután bejelentkezik a pultnál, ha mentővel hozzák, akkor nem –, azt a vizsgálóban megnézi egy szakképzett triage-ápoló és megállapítja, melyik kategóriába tartozik a beteg. Tehát nem árulnak zsákbamacskát: az osztályra érkezőkkel közlik, mekkora várakozási időre számíthatnak.

A kanadai triage-rendszer, ma már ennek a magyar változatát használják (az időkeret itt is ugyanaz) – ehhez tessék igazodni!

Sokan visszaélnek azzal a lehetőséggel, hogy panaszaik fokozódására hivatkozva azonnali ellátást igényelnek, megkerülve ezzel a hónapos várakozási időt például egy CT-vizsgálatra.

Tovább bonyolítják a helyzetet az utcáról a sürgősségire került részegek, akik rászorulnak a segítségre, de hátráltatják a sürgősségi ellátást.

A pécsi sürgősségi osztály egyébként az országban a legkorszerűbbek közé tartozik. 1,3 milliárd uniós forrásból készült el. 2014 októberétől fogadja a betegeket. Évente 56-58 ezer beteget látnak el.

Nem szabad elfelejteni, hogy a háziorvosi ügyelet is a rendelkezésünkre áll a sürgősségi osztály mellett, ráadásul 2017. január közepétől már szintén az Ifjúság úti tömbben. Hétköznapokon délután 15 órától reggel 7 óráig, hétvégén pedig 0–24 órában fogadják a betegeket.

A gyerekekkel sem kell rögtön a sürgősségire rohanni: a József Attila úti gyermekklinikán ugyanabban az idősávban (a háziorvosi ügyeleti idő szerint) tudják ellátni a kisebbeket, halaszthatatlan esetekben.

A fogászati ügyelet is bizonyos esetekben könnyíti a sürgősségi osztály dolgát, ezt már jó ideje a Dischka Győző utcai Szájsebészeti Klinikán látják el. Hétvégén és ünnepnapokon: 7–17 óráig.

Ezt a három ügyeletet jobban kihasználva csökkenteni lehetne a sürgősségi osztály leterheltségét, megkönnyítenénk egymás és az orvosok dolgát is. Jellemző azonban, hogy az első, ami eszünkbe jut, az a sürgősségi osztály, pedig lehet, hogy érdemes a háziorvosi ügyeletnél kezdeni, hiszen ha tényleg nagyobb a baj, mint gondolnánk, akkor az karnyújtásnyira van a sürgősségitől.

 

  • Meszi84

    ekkora kamut. 6óra minimum várakozás. hasi görcsökkel haza küldtek egy algopyrinel mert “nem láttak semmit” 2 nap múlva mentő vitt vissza élet halál közt…