Múzeumi központ lesz a belvárosban

A következő években teljesen megváltozik a pécsi múzeumi rendszer, hogy egymáshoz közel, koncentráltan jelenhessenek meg a pécsi értékek a belvárosban. A tervek szerint az önkormányzat elköltözteti a természettudományi, a néprajzi és a helytörténeti tárlatot is.

hirdetés

A polgármester programja között szerepel, hogy Belvárosi Múzeumi Központot hoznának létre a pécsi belvárosban. A cél, hogy a turistáknak ne kelljen lejárniuk a lábukat a jelenleg elszórt egységekkel tarkított múzeumi rendszer megtekintésekor, s minél színvonalasabbak legyenek a tárlatok.

Nagy Csaba kulturális ügyekért felelős alpolgármester lapunknak azt mondta, elsőként a természettudományi múzeum költöztetése valósul meg, igaz azt nem a belvárosba helyezik át, hanem a tematikáját tekintve az egyetlen – szerinte – jó helyre: a tavaszra megújuló mecseki állatkertbe. Később a raktári állományt is oda viszik, addig a Zsolnay-szobor melletti épületet használják.

Költöznek a kitömött állatok
Költöznek a kitömött állatok

Az igazi nagy falat a régészeti múzeum felújítása lesz ugyanakkor. A Széchenyi téren a dzsámi mögött álló épületben egyrészt újranyitják a régészeti tárlatot a római kori, középkori értékek számára, másrészt az egyik terv szerint itt biztosítanak helyet a helytörténeti vagy a néprajzi tárlatnak is. Utóbbi jelenleg a Rákóczi úton, egy kívülről lepusztulófélben lévő épületben van.

– A Múzeumutcához kapcsolódva alakítanánk ki itt egy turisztikai központot, amelyhez elsősorban idegenforgalmi fejlesztésekre felhasználható uniós forrást szereznénk. Ha minden jól megy, akár több milliárd forintot is meg tudunk majd szerezni, hiszen Pécs egyik kuriózumát jelenti a Múzeumutca, annak bővítése, színvonalának emelése – mondja Nagy Csaba.

Az elképzelések az EU-s pályázatok kiírása után körvonalazódnak majd igazán, de az önkormányzat addig is a szakmával egyeztetve készít elő a majdani pályázatot.