Múzeumok: bezárják, amire nincs igény?

Idén örökölte meg Pécs a több sebből is vérző múzeumi rendszert. Az önkormányzat 21. századi színvonalat akar és több látogatót. Nem lesz egyszerű. 

hirdetés

A leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező és egyben a legnagyobb vidéki múzeumhálózat szakadt Pécs nyakába nemrégen. A városhoz tartozik már a Csontváry, a Victor Vasarely, a Természettudományi, a Néprajzi, a Régészeti, a Várostörténeti, a Zsolnay, az Amerigo Tot Múzeum, a Schaár Erzsébet „Utca”, valamint a Modern Magyar Képtár két egysége is, és hamarosan a Bányászati Múzeum is.

Mint ahogy azt lapunkban elsőként megírtuk, ezek többsége szörnyű állapotban van.  Az örökölt múzeumok egy részében idejétmúlt kínálat, több évtizedes, molyette kitömött állatok, beázott plafon, repedezett falak és az ablakokon besüvítő szél fogadja azt a kevés számú érdeklődőt, akik véletlenül betévednek. Több tízezer vendéget buktak el a múzeumok Pécsett az elmúlt években.

– Óriási problémákat találtunk az átvilágítás során. Egyértelmű, hogy menedzser szemléletű gazdasági vezetőre volt szükség, s el is indult a megújítási folyamat az idén – magyarázza Nagy Csaba, alpolgármester.

Igényes múzeumok kellenek – Nagy Csaba szerint

A város jelenleg múzeumigazgatót is keres, hiszen nyáron a pesti Ludwig Múzeumba távozott a korábbi vezető, Fabényi Júlia.

– Struktúraváltásra van szükség, amely szervezeti és működési átalakításokat is jelent. Egy olyan menedzsment kell, amely képes egységes koncepció mentén dolgozni, uniós és hazai pályázatokat nyerni és összehangolja intézménye működését a város többi kulturális szervezetével – mondja Nagy.

A város azt várja, hogy legyenek változatos, színvonalas kiállítások, utazó tárlatok, amelyek a pécsi értékeket eljuttatják a világ legkülönbözőbb pontjaira, hangolják össze a múzeumokat a Zsolnay-negyed és a Pécsi Galéria működésével, s nem utolsósorban valósuljanak meg látványos fejlesztések az épületekben.

– Az biztosnak tűnik az átvilágítás tapasztalataiból, hogy ekkora intézményhálózatra nincs szükség, mivel fenntarthatatlan. Összevont kínálattal dolgozó, látványos, érdekes és modern múzeumokra viszont igen, amelyek képesek megszólítani, bevonzani a látogatókat és ezzel pénzt termelnek Pécsnek, nem pedig pénzt nyelnek el – magyarázza az alpolgármester.

A Csontváry Múzeum felújítását hamarosan befejezik

Úgy tudjuk, a Király utcai Vasváry-házba költözik majd a leendő múzeumi menedzsment, a Múzeumok utcájában kizárólag bemutatótermek maradnak. Eddig jelentős megtakarításokat sikerült elérni azzal, hogy a múzeum raktárainak egy részét áthelyezték, így ingatlanbérleti díjakat spóroltak meg.

Szavazzon:

12 múzeum került Pécshez! Ön hányba szokott járni?

Eredmények

Loading ... Loading ...