Sörbuli is lesz szombaton

Számtalan érdekes programon vehetünk részt idén is a Múzeumok éjszakája pécsi eseménysorozatában. A szombat délután kezdődő rendezvények közül kiemelkedik a látogatók előtt ebből az alkalomból hosszabbított nyitva tartással megtekinthető Jakováli Haszan-dzsámi, de söröket is kóstolhatunk a Palatinus Hotelben, ugyanakkor részt vehetünk tárlatvezetéseken, botanikai kiránduláson, éjszakai fáklyás felvonuláson és római kori ásatások helyszínén is.

hirdetés

Idén is a Múzeum utcában lehet egyszerre a legtöbb színvonalas programot megtekinteni: A Modern Magyar Képtárban, a Zsolnay Múzeumban, a Reneszánsz Kőtárban és a Vasarely Múzeumban is lesznek tárlatvezetések, ki-ki dönthet kedvenc festője vagy témája szerint.

A Természettudományi Múzeumban a fény jegyében telik a nap. A fénykedvelők botanikai kirándulást tehetnek a múzeum szervezésében reggel nyolc órától az Égervölgyi tó északi részétől indulva, amely során fény- és árnyékkedvelő növényeket és gombákat fedezhetnek fel.

Fotó: Sándor Judit

A múzeum Szabadság úti épületében délután négy órától a fénnyel kapcsolatos előadások, játszóházak és műhelyek várják a kicsiket, a nagyobbakat este nyolctól egyebek mellett a fényszennyezésnek az élővilágra gyakorolt hatásáról világosítják fel, de lesznek kísérletek és teleszkópos vizsgálódás is – természetesen az éjfélkor elmaradhatatlan tűzugrás kíséretében.

Akit a régi korok világa érdekel, az regisztráljon a bmmijpm@gmail.com e-mail címen, így részt vehet Pécs belvárosában folyó római kori ásatási bemutatón, amely az Irgalmasok u. 16. alatt zajlik.

Új helyszínként jelentkezik a 100 éves Palatinus szálloda, ahol beleshetünk a kulisszák mögé. Bemutatkozik a ma is működő Hamerli kesztyűmanufaktúra – mint ismert, a Hamerli család által alapított régi kesztyűgyár és üzlet helyén építette meg Hamerli Imre a ma is működő szállodát -, de a Pécsi Sörfőzde tevékenységével is megismerkedhetünk közelebbről, sőt, sörkóstolóval egybekötött előadást is tartanak a sörkultúráról.

Meghosszabbított nyitva tartással – 22 óráig – várja a látogatókat a magyarországi török építészet egyik remekműve, a Jakováli Haszan-dzsámi. A jelenleg múzeumként és muszlim imahelyként funkcionáló épület fenntartója, a Forster Központ is csatlakozott a programsorozathoz, így rendkívüli gyertyafényes tárlatvezetés keretében csodálhatjuk meg a történelem viharait túlélő értékeket.

A Múzeumok éjszakáján a belépőjegyekkel a Janus Pannonius Múzeum összes kiállítása és az tartandó programok látogathatók. Felnőtteknek 2500 forintot, a 6-26 éves korosztály, illetve 62 év felett érvényes kedvezményes jegyért 1250 forintot kell fizetni. A pedagóguskedvezmény, valamint a 70 év felettiekre vonatkozó ingyenes belépési lehetőség ezen a napon nem érvényes.

További részletek és információk IDE kattintva olvashatók.