Milyen az új busz?

Már zajlik a pécsiek részvételével egy teljesen új, magyar gyártmányú autóbusz tesztelése a Tüke Busznál. A Credo Econell CiTY a legelső, normál méretű hazai gyártmányú autóbusz, amelyet Euro 6-os motorral szereltek. A járműújdonság az egészségre különösen káros nitrogén-oxidokból huszadannyit bocsát ki, mint a társaságnál közlekedő legidősebb járművek.

hirdetés

Mint azt Bognár Szilnia, a Tüke szóvivője lapunkkal közölte, a Tüke Busz Zrt. a buszcsere program részeként eldöntötte, hogy a jövőben az új buszok beszerzésekor a legkorszerűbb, Euro 6-os emissziós besorolású, dízelüzemű járműveket preferálják majd.

credo_econell_city_euro6_tuke_busz_resize

– Ezek előnye, hogy – az alternatív meghajtású modellekkel szemben – semmilyen többlet infrastruktúrát nem igényelnek, károsanyag-kibocsátásuk mégis messze alacsonyabb, mint a korábbi buszoké. A koncepció természetesen nem zárja ki távlati szinten az elektromos, gázüzemű, vagy hibrid járművek beszerzését sem, viszont kijelöli az irányt a jelenlegi járműpark gerincének megújítására – közölte Bognár Szilvia.

Ült már az új buszon?

Eredmények

Loading ... Loading ...

A most Pécsre érkező Credo Econell CiTY Euro 6 tesztautóbusz a Kravtex-Kühne Csoport terméke, amely Győrben és Mosonmagyaróváron készül. Ez a legelső magyar fejlesztésű, normál méretű autóbusz, amelyet Euro 6-os motorral szereltek. Környezetbarát üzemelésére jellemző, hogy a még Pécsen is közlekedő, Euro 1-es besorolású Ikarus-okhoz képest huszadannyi nitrogén-oxidot és harminchatszor kevesebb szilárd részecskét bocsát ki.

A járműújdonságot a pécsi utasok szeptember mostantól több héten át a 31, 32, 33-as vonalakon ingyenesen próbálhatják ki, véleményüket, észrevételeiket pedig elküldhetik a bognar.szilvia@tukebusz.hu e-mail címre. Ugyanakkor mi is várjuk a reakciókat a Facebook-kommenteken keresztül.

Midit is próbálhatunk

Egy új midi tesztbusz is jár már a városi utakon, hiszen ilyenek megvásárlását is tervezik. A 9 és fél méteres jármű a 34-es, 35-ös és 36-os vonalakon közlekedik. Ha beválik, ilyen jár a történelmi belvárosban vagy éppen a Tettyén.

Korábban beszámoltunk arról, hogy szóló és közepes méretű, úgynevezett midi buszok bérlését kezdi meg a Tüke Busz Zrt. pár héten belül. Előbbiből 13, utóbbiból pár darab érkezhet, előbbiek a legöregebb Ikarusokat váltják ki korszerűbb, kényelmesebb járművekre. Megírtuk azt is, hamarosan vásárlásokról is döntenek egy kedvező kamatozású, egymilliárdos hitel keretein belül.

[box title=”Jönnek az elektromosok is” box_color=”#3439bc”]A városvezetés tervei szerint – ahogy azt Páva Zsolt polgármesterjelölti programismertetőjén elmondta – 2017-től már tisztán elektromos hajtású járművek is futnak Pécs útjain.[/box]