Nagy Csaba: életem egyik legnagyobb kihívása lesz

Egyértelmű felhatalmazást kapott a megyei önkormányzat képviselő-testületétől Nagy Csaba, aki immár a közgyűlés elnökeként folytatja közéleti tevékenységét. A pécsi alpolgármesteri posztról leköszönő politikust az új típusú feladatokról, a közel negyvenmilliárd forintnyi európai uniós fejlesztési források felhasználásának lehetőségeiről kérdeztük.

hirdetés

– Huszonnégy év városi közéleti tevékenység nyomot hagy az emberben. Nyilván másfajta kihívás a megyei közgyűlési elnökének lenni. Miképp vélekedik erről? Mennyiben más ez a feladat?
1990 óta voltam folyamatosan pécsi önkormányzati képviselő. Többször voltam bizottsági elnök, frakcióvezető, kétszer alpolgármester,. Négy évig voltam parlamenti képviselő, ahol az önkormányzati és területfejlesztési bizottságban dolgoztam. Ezt a 24 év tapasztalatot mindenképpen hasznosítani tudom a megyén, bár ez természetesen más típusú feladata és kihívás lesz. Eddig parlamenti képviselőként csak pár településért dolgoztam, de most 301 településért és tíz járásért leszek felelős. Az uniós pénzek felhasználásában nagy felelősséggel fogunk eljárni, hiszen közel 40 milliárdnyi forrást kell majd megterveznünk és végigvinnünk. Életem egyik legnagyobb feladatát és felelősségét most kaptam meg az emberek felhatalmazása alapján.

– 40 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezik Baranyába. Vannak-e már elképzelések arról, hogy mik lesznek a fő irányok a források felhasználását illetően?
– Már dolgozunk a szakemberekkel azon, hogy hol, milyen fejlesztési projekteket kezdjünk el megvalósítani – bár még egy kicsit idejekorán vagyunk, hiszen csak a tervezési fázisnál tartunk. Ebből a 40 milliárd forintból olyan fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani, amelyek az adott járásokban olyan problémákat oldhatnak meg, amelyek a gazdaságélénkítés révén munkahelyeket is teremthetnek. Több projektünk is a megyei összefogásra fog épülni, s emellett arra is törekszem, hogy semmilyen formában ne legyen ellentét vagy nehézség a megyeszékhely és a többi település kapcsolatában. Amiben szeretnék előrelépni, az a megye határterületeinek összekapcsolása a szomszédos megyék határterületeivel. Jó lenne, ha ezt a gondolatot mind Tolnával, mind Somoggyal meg tudnánk osztani. Ugyanilyen fontosságúnak tartom a horvát kapcsolatok erősítését is.

– A folyamatban lévő konkrét ügyek – mint például az Ős-Dráva projekt – folytatódnak majd?
– Igen. Annak idején, amikor eldőlt, hogy elnökjelölt leszek, külön egyeztettem erről Tiffán Zsolt akkori közgyűlési elnökkel. Mindenképpen szeretnék nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy ez a program folytatódjék, és olyan belső tartalmi elemekkel erősödjön meg, amelyek tovább erősíthetik eme projektet.

– A megye legnagyobb foglalkoztatójával, az egyetemmel milyen együttműködés lehetséges?
– Van már egy szakemberek által összeállított projektlistánk, ötletsorunk, amelyben található olyan projekt, ami a megyét és a Pécsi Tudományegyetemet érinti. Mindenképpen le fogok ülni Bódis József rektorral és azokkal a szakemberekkel, akik az egyetemen a fejlesztési projektekért felelősek. Közös érdekünk, hogy erős egyetem legyen a megyében, hogy tovább erősítsük azokat a pozíciókat, amelyek az egyetemen rendelkezésre állnak, mert ez mind a városnak, mind a megyének kitörési pont lehet – mind szakmai, mind infrastrukturális értelemben.