Meleg és hózápor

A héten többször, többfelé várható zápor, néhol zivatar. A hétvégén már nem valószínű csapadék, de akkor a leghidegebb órákban már mínusz 2 Celsius-fokig is hűlhet a levegő, a hegyekben akár hózápor is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

hirdetés

Kedden reggelig északon, délelőtt északkeleten többfelé, egyébként helyenként valószínű eső, zápor. Napközben néhány órára kisüthet a nap, majd késő estétől északnyugaton egyre nagyobb területen csapadékra, elszórtan zivatarra lehet számítani. A leghidegebb órákban 9-14 fok lehet. Nappal 15-21 fokig melegszik a levegő.

Szerdára virradó éjszaka északnyugat felől beborul az ég, országos csapadékra van kilátás: eső, záporeső várható, elszórtan zivatar is kialakulhat. Napközben már többfelé kisüthet a nap, délután eső, zápor inkább már csak a Tiszántúlon valószínű. A szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik, a legerősebb szél a Dunántúlon várható. A minimumhőmérséklet 6-12, a maximumhőmérséklet 9-14 fok között alakul.

Csütörtökön, október 23-án többnyire erősen felhős idő várható rövid napos időszakokkal. Többfelé valószínű eső, zápor, legnagyobb eséllyel a Dunántúlon. Emellett a szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 10 fok körül alakul.

Pénteken elszórtan várható záporeső, a hegyekben hózápor. Többfelé lehet még erős, néhol viharos a szél. A leghidegebb órákban 1-7 fok lehet. Nappal 5-11 fokig melegszik a levegő.

Szombaton többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz, a szél is mérséklődik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 4, a legmagasabb 10-15 fok között alakul. Vasárnap változóan felhős idő várható legalább néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 5, a maximumhőmérséklet 11-16 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat ugyanakkor hozzátette: a pénteki, szombati és vasárnapi minimum-hőmérsékleti előrejelzés az átlagosnál bizonytalanabb.