Nagy segítség a kisgyerekes családoknak

Kibővülnek a lehetőségek a kisgyermekeket nevelő, kistelepüléseken élő családok számára: mostantól kötelező lesz megszervezni a bölcsődei ellátást ott, ahol legalább öt család igényli azt, vagy negyvennél több három év alatti gyermek él; illetve többfajta intézmény kialakítására is lehetőség nyílik. Ezek részleteiről tartottak tájékoztató napot a bölcsődék és a megjelent kistelepülések vezetőinek. A tájékoztató napon Fűrész Tünde, az EMMI miniszteri biztosa beszélt a változásokról, a résztvevőket Őri László alpolgármester köszöntötte.

hirdetés

Év elejétől számos ponton alakult át a bölcsődei ellátás rendszere: lehetőség nyílt mini, munkahelyi és családi bölcsőde nyitására. A kistelepüléseken pedig a megszabott feltételek mentén igényelhető a bölcsődei ellátás kialakítása, amit legkésőbb jövő év végéig kell létrehozni.

Őri László elmondta, fontos, hogy minél többen legyenek a tájékoztató napon, a kisebb és nagyobb települések polgármesterei, a bölcsődék vezetői, hiszen az év elején több ponton változtak olyan jogszabályok, amelyek a bölcsődei intézményrendszert is érintik.

Számos pályázati forrás nyílt meg a bölcsődék számára, melyek lehetővé teszik a létesítmények felújítását a településeken – példa erre Pécs, ahol az elmúlt két és fél évtized legjelentősebb fejlesztési programjaként a jövő év végére az intézmények fele meg fog újulni.

Őri szerint a módosítással könnyebb lesz az anyák munkavállalása

Lehetőség nyílt a hagyományos mellett minibölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde kialakítására is. Fontos változás, hogy minden egyes településen, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább öt család igényelné a bölcsődét, ott 2018 végéig az ellátás valamilyen formáját kötelező lesz megszervezni.

Ez leginkább a kistelepüléseken élő édesanyák számára lesz nagy segítség, akik könnyebben tudnak így munkát vállalni.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület képviseletében Herbert Gábor elnök elmondta, nem azért érkezett, hogy toborozzon és a taglétszámot növelje, hanem azért, hogy átadja azt a tapasztalatot, ami a nagy közösségben való együttélésből fakad.

Arról beszélt, hogyan lehet egy kistelepülésen is erős nagycsaládos közösséget létrehozni, amely aztán képes életteret teremteni a felnövekedő gyermekeinek.

Bölcsődei vezetők, kistelepülések vezetői, képviselői is eljöttek

Úgy fogalmazott: egy település jövőképének részét a gyermekek adják, ezért fontos, hogy megadjuk nekik azt a családi mintát, amit majd ők is követhetnek. Ahhoz, hogy egy településen a nagy családok összefogjanak, mindenek előtt egy jó vezető szükséges, akinek feladata összetartani a közösséget.

Az első és legfontosabb szempont egy kistelepülési közösség megalakításakor az, hogy legyen egy vállalkozó szellemű, motivált apa és anya, akik toborozni kezdik a tagokat. Fontos, hogy a kívülállók azt lássák, jó nagy családban, több gyermekkel élni.