Nagyobb lesz a pécsi csodazongora!

Bogányi Gergely épp próbál

Pécs a nagyobb, közel 3 méteres Bogányi-zongorát kapja az államtól. A több mint 100 millió forint értékű forradalmi hangszer nem mindennapi hangját pedig év végén már meg is csodálhatják a pécsiek!

hirdetés

Pécsnek saját, 100 millió forint értékű csodazongorája lesz! A Bogányi Gergely zongoraművész által megálmodott forradalmi és formabontó zongorából az állam korábban vásárolt 10 darabot, abból a célból, hogy erősítsék a magyar zongoraművészet, és a magyar zongoraépítés kultúrájának nemzetközi hírnevét. Az egyik ilyen nem mindennapi zongora gyönyörű dallamai pedig Pécsett fognak megszólalni a Kodály Központban!

Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nagy bejelentést tett
Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nagy bejelentést tett

A Pécsre érkező Bogányi-zongorával kapcsolatban március 25-én fontos bejelentést tett Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A Kodály Központban rendezett sajtótájékoztatón a városvezető emlékeztetett arra, hogy Pécsett a koncertéletnek nagy hagyománya van, amit az bizonyít a legjobban, hogy 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa programévben a pécsiek kiharcolták a tökéletes akusztikájú Kodály Központ megépítését. A Kodály Központ további sikeréhez a Bogányi-zongora nagyban hozzá fog járulni, emelte ki Páva Zsolt, majd emlékeztetett arra is, hogy csodazongora első pécsi bemutatkozása után 2015-ben a pécsiek keresték meg a városvezetést azért, hogy az innovatív hangszerből kerüljön egy a városba is.

Bogányi Gergely 2015-ben már fellépett Pécsett csodazongorájával

Ezért akkor közadakozást is indítottak, melynek keretében több mint 2 millió forintot gyűjtöttek össze a hangszerre. A polgármester hangsúlyozta, hogy a közadakozás is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány által vásárolt zongorákból egyet Pécs kapjon.

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a Bogányi-zongora beleillik abba a Modern Városok Programban megfogalmazott kormányzati támogatási formába, melynek keretében a pécsi kulturális intézményrendszer (a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pannon Filharmonikus Zrt.) több mint másfél milliárd forintos támogatásban részesült a 2016-os és 2017-es években. Emellett pedig a Kodály Központ, mint az ország legjobb akusztikájú koncertterme, ki is érdemelte a hangszert.

Nemsokára a pécsiek is hallhatják
Nemsokára a pécsiek is hallhatják

Hoppál Péter kiemelte, hogy a Kodály Központba a Bogányi-zongora nagyobb típusa érkezik majd. Ez a hangversenyzongora közel 3 méter hosszú, a korábban elkészült példányokhoz képest rezgésfelülete 30 centiméterrel nagyobb. Ennek a hangszernek a jelenlegi piaci ára közel 108 millió forint.

Az államtitkár elmondta, hogy a közadakozásból összegyűlt 2,3 millió forintból fedezik majd a hangszer speciális szállítását, biztosítását, a Kodály Központban történő felállítását és hangolását.

– A pécsi hangszer gyártása ősszel fejeződhet be, november és december folyamán pedig akár több koncert keretében is bemutatkozhatna Pécsett a Bogányi-zongora – mondta az államtitkár.

A zongora, ami a zenészek fejében létező hangzást hozza el

De mitől is olyan csodálatos ez a zongora? Nos, ez az évekig tervezett, minden tekintetben új hangszer a dizájn és a hangképzés szoros kapcsolatára épül. Mint azt Bogányi Gergely lapunknak korábban elmesélte, a zongora megépítésével azt a feladatot tűzte ki maga és a kivitelezésben résztvevő csapat tagjai elé, hogy a lehető legközelebb kerüljenek ahhoz a hangzáshoz, ami a zenészek fejében létezett csak eddig.

A karbonkompozitból megalkotott zongora ezért a többi versenyzongoránál erőteljesebb, bensőségesebb, tisztább és egyenesebb hangon szól, amit szavakkal körbeírni nehéz, hallani kell. Gazdag a felhangrendszere amely barátságosabb, gömbölyűbb hangzást eredményez, hangjai hosszabbak is és a zongoraművész leírása alapján „éneklőbbek”.