Nagyobb rend lesz a diákmunkáknál

Ha a parlament még a nyár elején elfogadja, még idén megváltozik a diákmunka szabályozása. A tervek szerint az új rendszer a tisztességtelenül versenyző iskolaszövetkezetek között tenne rendet azzal, hogy meghatározná: az iskolaszövetkezet nem vállalhatna feladatot a mindenkori minimálbér 117,8 százaléka alatt.

hirdetés

A változást azért lépné meg a kormány, mivel jelenleg az iskolaszövetkezetek gyakran nyomott árakkal dolgoznak. A tervezet most meghatározza számukra a megbízók, megrendelők által kifizetendő minimális szolgáltatási díjat, hogy az iskolaszövetkezeti tagok mindenképpen megkaphassák a rendeletben meghatározott kötelező minimálbért vagy a garantált bérminimumot órabérben megállapítva.

Mint azt Simon Balázs a Pécsen irodával rendelkező Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója elmondta, a törvénytervezet elfogadásával azt lehet biztosítani, hogy a piacon kialakult, helyenként irreális árversenyben a diákok bérének fedezete ne kerüljön veszélybe. – Mindez a közbeszerzési törvény azon tilalmához hasonlítható, amely szerint az minősül irreálisan alacsony árnak, amely nem biztosít fedezetet a munkavállalók bérköltségére. Ahogy az a rendelkezés, ez is a munkavállalók bérének kifizethetőségét kívánja biztosítani – mondja Simon.

Több pnzük ettől nem lesz
Több pénzük ettől nem lesz

Jelenleg a betanított diákmunka minimálbére óránként bruttó 608 forint, mégis előfordulnak olyan közbeszerzési pályázat, amelyeken 640-660 forintos ajánlattal is nyernek cégek. Azaz a vállalkozónak az óránként 30-50 forintos különbözetből kellene fenntartania magát, ami nehezen hihető.

Lapunknak név nélkül nyilatkozva az egyik pécsi szövetkezetnél azt mondták, ilyen esetekben szabálytalanságok állhatnak a háttérben, a közterhekkel is csalhatnak a cégek. Az új törvény értelmében a jelenlegi diákmunkás minimálbért nézve 716 forint alatt nem vállalhatnak feladatot a szolgáltatók.

Elsősorban a piac kifehérítése valósulhat meg az új jogszabállyal, ettől azonban a diákoknak még több pénzük egycsapásra nem lesz. Ehhez a bruttó 604 forintos órabért kellene törvényileg feljebb vinni.

Simon Balázs ugyanakkor elmondta: bár a legtöbb lehetőség valóban a minimum bért kínálja csak, például a természet diktálta határidő miatt a mezőgazdasági munkák esetén, vagy szakmai tudás szükségessége – például nyelvtudás – miatt ennél akadnak magasabb órabérek is.

Hozzátette: az elmúlt években akadt olyan diák, aki informatikai projekten dolgozva diák munkavállalóként bármely kölcsönzött felnőtt munkavállalónknál magasabb órabérben dolgozott.