Nagyon feljött a Jobbik a Fideszre

 Az Ipsos felmérése szerint gyakorlatilag a Fidesz nyakában liheg a Jobbik, míg az MSZP továbbra sem tudott nagyot erősíteni, a kisebb pártok pedig 5 százalék alatt vannak. A pécsi politológusok szerint komoly üzenet ez a kormányzó pártnak, és Jobbikkal szembeni negatív reklám is a pártnak segít. 

hirdetés

A teljes népességen belül stagnál a Fidesz népszerűsége, a februárban fennállásának legjobb eredményét elérő Jobbik tovább erősödött – tudható meg az Ipsos reprezentatív mintán végzett kutatásának összegzéséből. A kormánypárt februárban is, márciusban is 21 százalékon állt a teljes népesség körében, a Jobbik eközben 16-ról 18 százalékra bővítette táborát. Az MSZP hívei egy hónapja 11, most 12 százaléknyian voltak. A Demokratikus Koalíció továbbra is 4, az LMP 3, az Együtt és a PM 1-1 százalékon állt a teljes felnőtt korú népesség körében. Az Ipsos szerint a Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak közel 1,5 millió, az MSZP-nek 1 millió híve van ezen adatok szerint.

Horváth Csaba, a pécsi egyetem jogi karának politológusa szerint ezek a számok azt jelzik, hogy a Fidesz gyengült, sok bakijuk volt az utóbbi hónapokban. A kormányzó pártban csalódottak vagy otthon maradnak, vagy átsorjáznak a Jobbikhoz.

Szerinte, a fideszes potentátok meggazdagodása irritálja az embereket, az ügynökkérdést a Jobbik is felveti, nem csak az LMP, valamint a szegénység is komoly problémát jelent.

– Kevesebb a közmunka, a segélyekre sincs pénz, hatalmasak a szociális gondok. Erről is elkezdett beszélni a Jobbik – mondta Horváth Csaba. – Az lehet, hogy Magyarország gazdasága makroszinten stabil, de az emberek ezt  nem érzik. Ez mind a Jobbik malmára hajtja a vizet.

A politológus szerint ugyan messze van még a következő választás, önkormányzati voksolás csak 2019-ben lesz, ezért talán nem is veszik komolyan az ilyen felméréseket, de a mostani eredmény jelzés arra, hogy a Fidesznek társadalmi párbeszédet kellene folytatnia, civilekkel, pártokkal és érdekképviseletekkel. E mellett szociálisan érzékenyebbnek kell lennie, valamint a korrupció ellen is fel kell lépnie.

Hasonlóképp vélekedik az Ipsos felmérésének eredményeiről Kákai László politológus is, aki elmondta, hogy a Fidesz népszerűségvesztése több tényezőből ered. Kákai szerint ugyanis a kormánypárti szavazókat erősen elbizonytalanítják a Fidesz által mostanában meghozott döntések. A politológus ehhez kapcsolódóan olyan ügyeket említett, mint a brókerbotrány, a legújabb paksi fejlesztések, a vasárnapi zárva tartás, a politikusok anyagi gyarapodása, vagy épp az ügynöktörvény

Ezek Kákai szerint erőszakos és kapkodva meghozott intézkedések voltak, melyek azt eredményezhették, hogy a korábban kormánypárti szavazók inkább a politikusok elszámoltatását és a korrupció felszámolását támogató Jobbik felé kezdtek húzni. Van azonban még egy oka annak, hogy miért kezdtek hirtelen többen szimpatizálni a szélsőjobbal.  Ez pedig a negatív reklám. Azáltal ugyanis, hogy minden párt határozottan elhatárolódik a Jobbiktól, csak azoknak a szimpátiáját ébresztik fel a radikális jobboldal iránt, akik már sokadszorra csalódtak a kormánypártban vagy a baloldalban – mondta.