Nagyon forróvérűek a pécsiek

Minden napra két esküvő Pécsen, legalábbis az adatok alapján. Az elmúlt öt évben ugyanis nőtt a házasságkötések száma a városban, igaz, ezzel egyenes arányban viszont a válásoké is. Hogy ki érti ezt?  

hirdetés

Nem csökken a fiatalokban az elköteleződési vágy, bár a nehezebb része, azaz a szülések száma megtorpanni látszik a városban. Ennek ellenére a mézeshetek során több mint 700 pár úszkált boldogságban az elmúlt évben, egészen pontosan 731-en kötöttek házasságot. Ez az elmúlt öt évet tekintve növekvő tendenciát mutat. (Érdekesség, hogy a válások száma nem nőtt ilyen mértékben.) Szám szerint 211 párral többen mondták ki a boldogító igent tavaly, mint 2010-ben. Íme részletesen, hogy milyen volt a tendencia az elmúlt öt évben: Microsoft Word-dokumentum 2016.06.06. 143431

– Elmondhatjuk, hogy egyre többen kötnek házasságot a városban és ezzel együtt olykor az extrém kérések is befutnak hozzánk, bár ezek nem túl gyakoriak – meséli Dr. Szilágyi Csilla, az Igazgatási Osztály osztályvezetője.

És ilyenkor mit tesz az anyakönyvvezető? Bizony hivatalból terepszemlézik. Azaz megvizsgálja, hogy érvényesül-e adott helyszínen a házasságkötés ünnepélyessége és méltósága. Azaz, ezekben az esetekben az anyakönyvvezető bejárja a házasulandó párral a szertartás helyszínét.

– A rutinosabb anyakönyvvezetők még tanácsot is tudnak adni a szertartással kapcsolatban, segítenek, amiben tudnak. A szokásostól eltérő helyszíneket azért ritkán választanak a párok, de előfordult már, hogy autóval nem megközelíthető helyen kellett esketni. De a jól bevált éttermek és hotelek dominálnak, amelyeknek előnye, hogy egy helyen bonyolítják le a szertartást és a vacsorát. Főként a vendégek nagy létszáma esetén ideális ez a megoldás – mondja Szilágyi Csilla.

Ennek ellenére hallottunk már olyanról, hogy kocsmát választott a pár a szertartás helyszínéül vagy éppen a Mecsek tetejét, hogy a pécsi panorámában gyönyörködhessenek, míg a holtomiglan-holtodiglanra mondanak nagy igent.

A Központi Statisztikai Hivatal idén kiadott adatai alapján egyébként elmondható, hogy országosan is egyre több pár mélyíti el kapcsolatát a házasság szent kötelékében. A házasság hete kapcsán kiadott elemzés szerint a kilencvenes években nem volt akkora divat házasságban élni, majd 2000-ben kicsit megugrott a szám, akkor országosan több mint 48 ezer házasságot kötöttek. Ezután megint hullámvölgy jött, aminek az alja 2010-ben következett be, azaz csak 35 520 pár gyűrűzte meg egymást. Ezután lassú emelkedés kezdődött, tavaly pedig már megközelítette a házasságkötések száma a 2000. évi csúcsot: 2015 januárja és novembere között 43 190 házasságot kötöttek.