Nagyon király lesz az idei bor

A szép, napsütéses őszi időjárásnak köszönhetően jó minőségű borok termettek idén a Pécsi Borvidéken. Villányban szintén minőségi termésnek örülhetnek a gazdák.

hirdetés

A túl csapadékos nyár után jött száraz, meleg őszi időjárás igencsak kedvezett a szőlősgazdáknak, akik így jó minőségű nedűre számíthatnak a szüret befejeztével.

– A kedvező ősz igen sokat segített, beértek azok a szőlők, amiket nem pusztított el a lisztharmat, a peronoszpóra vagy egyéb más betegség – mondta megkeresésünkre Radó István, a Pécsi Hegyközség elnöke.

pécsibor2

Mint elárulta, a megmaradtak szépen érnek be, viszonylag magas cukorfokkal lehet (és lehetett) szüretelni, hiszen a gazdák nagyrészt már leszüreteltek.

– De olaszrizlinget, rajnai rizlinget, cirfandlit még lehet kint találni. és szüretelni Az idei termés tehát jónak mondható, várhatóan jók lesznek a borok – fogalmazott, hozzátéve, hogy ugyanakkor mennyiségben kevesebb terméssel számolnak.

– Bár a szőlő iránti kereslet nagyon megugrott, hiszen a vásárlók igencsak keresték a tőkéket, de sok helyen – kiskertekben, vagy picivel nagyobb szőlőskertekben – elpusztult, lerohadt a szőlő, vagy elvitte a gombabetegség a termést, így az átlagosnál mindenképpen kevesebb mennyiségünk lesz – fogalmazott a szakember.

pécsibor3

Szintén reménykedik a kiváló termésben Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója. Mint mondta, a kedvező időjárás számukra is megfelelő minőségű borok előállítását teszi lehetővé.

– Remek évjáratban bizakodunk, az utóbbi évek egyik legjobb termésében bizakodunk, amennyiben marad a mostani, meleg és napsütéses időjárás – mondta lapunknak a szakember.

Debreczeni Mónika hozzátette, hogy jelenleg mintegy a szüret felénél tartanak, a későérésű fajták szüretelésére a következő héten állnak neki.

Egyébként országosan is ugyanez a tendencia figyelhető meg idén. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy a tavaszi fagyok és a nyári jégesők okozta károk ellenére a kellemes szeptemberi időjárás sokat javított a szőlők minőségén.

A szakember idén 385 ezer tonnára becsüli a várható szőlőtermést; ez pedig – 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva – 2,7 millió hektoliternyi seprős újbornak felel meg.