Kommandó indul a parlagfű ellen Pécsen

Megmozdultak a telektulajdonosok

Már csak pár napig lehet megúszni büntetlenül a parlagfű-mentesítést Pécsen. Ha valakinél július elseje után probléma lesz a gazzal, akár több tízezer forintra is büntethetik. Az önkormányzati hatóság tavaly huszonkét esetben indított eljárást, s többször feljelentések után mentek ki ellenőrizni egyes telkekre. A város egy komplett brigádot mozgósít az allergiások rémének számító növény elleni harcban.

hirdetés

Június végétől kezd igazán virágozni a megbolygatott vagy elhagyott földeken kiválóan fejlődő parlagfű, júliustól pedig a hatóság is komolyan szankcionálja a területek tulajdonosait, ha nem kaszálnak. Éppen ezért nem árt résen lenni, s már csak a bírságok elkerülése miatt is kaszát, fűnyírót ragadni a telkeken.

Pécsen az önkormányzat hatósági főosztálya végez ellenőrzéseket. Horváth Endre, a hatóság vezetője azt mondja, július elseje után indíthatnak eljárást, addig csak figyelmeztetnek. Jó hír, hogy eddig nem érkezett bejelentés parlagfűvel borított területekről. Júliustól a hatóság maga is ellenőriz, de a városlakók bejelentésére is számít. Tavaly például huszonkét esetben szabtak ki bírságot.

– A jogszabály szerint június 30-ig tehet önként eleget kötelességének a telek tulajdonosa, azt követően a hatóság ellenőriz és bírságol 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedően. A visszaesőkre, ha három éven belül volt ellenük eljárás, pluszban kiszabjuk az előző bírság felét is – mondja Horváth.

Fűnyírás, kaszálás, parlagfű

A helyszíni szemle után egyébként a hatóság nemcsak a növényvédelmi bírságot szabja ki, de gondoskodik is a kényszerkaszálásról; később ennek a költségét is a mulasztóra verik.

[box title=”Füvet együnk?! Van, aki megrögzött fogyasztó” box_color=”#495a97″]Sokaknál még az allergia ellen is beválik a parlagfű-származékok elfogyasztása; van, aki nyersen eszi, s esküszik rá: javult emiatt a fizikuma. – Valóban használják gyógyítási célra a növényt. A fiatal, még virágzás előtti hajtás akár teának is megfelel, de készíthető belőle kivonat vagy kenőcs. Hatóanyagai antibakteriálisak, akárcsak sok más, ugyancsak a fészkesvirágzatúak családjába tartozó gyógynövényé – mondta lapunknak korábban dr. Molnár Péter, az egyetem farmakognóziai tanszékének vezetője. Mindenkit óva int azonban dr. Vóna Ida, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika főorvosa. – Senkinek sem ajánlom, hogy otthon kísérletezzen nyers vagy megszárított, megőrölt fűvel. Nagyon sok ember rosszul lett már tőle – mondja a szakember. Unger Pálma pécsi színművész viszont esküszik a parlagfüves területeken legelő kecske tejére, állítja, hogy jótékony hatású.[/box]

Páva Zsolt polgármester lapunknak azt mondta, egy – zömében közfoglalkoztatottakból álló – csapat a következő hetekben, hónapokban kizárólag a parlagfű irtásával foglalkozik majd városszerte. Az önkormányzat főleg a parlagon heverő építési telkekre fókuszál majd az ellenőrzéseken, emellett mindenhol kaszáltatni fog, ha parlagfüvet észlel. Ha magántulajdonról van szó, bemennek és a költségeket kiszámlázzák a tulajdonosnak.

Közterületen a Biokom Nkft. gondoskodik a kaszálással a parlagfű-mentesítésről összesen 4,2 millió négyzetméteren, közölte Lóczi Szidónia, a társaság pr-menedzsere. Városrészi központi területeken és a belvárosban évente 8-10 alkalommal nyírják a füvet, más belterjesen kezelt területen legalább hatszor – összesen több mint százötvenen végeznek a cégnél, illetve a cég számára ilyen munkát tavasztól őszig.

[box title=”Miért van ennyi parlagfű?”]A parlagfű növekedésének jót tesznek az olyan időszakok, amikor esős és napsütéses időszakok váltják egymást, ilyenkor a növény hatalmasra tud nőni, egyben sok pollent termel. Ha már virágzik, s ezt követően van nagyobb eső, akkor azonban a csapadék kimossa a virágokból a port, így az ilyen időszak csökkenti a pollenkoncentrációt. A növény egyébként frissen megbolygatott földeken érzi magát a legjobban; minél több parlagon heverő föld vagy építkezés van egy városban, annál több a parlagfű is.[/box]

Ha parlagfűvel borított területet észlel a valaki, bejelentését az önkormányzatnál, a Kossuth téren személyesen ügyfélfogadási időben vagy telefonon a 72/533-800-on lehet megtenni, de a jól ismert zöld számot (80/200-590) is lehet hívni, amelyet a kátyúk bejelentésére is használhatunk.

[box title=”Ilyenkor a politikus is kaszál” box_color=”#2b8820″]A parlagfűszezon közeledtével időről időre politikusok is beszállnak a figyelemfelhívásba, a legutóbbi hétvégén is ilyesmi történt Pécsen. Igaz, valamiért a polgármester nem verte nagy dobra akcióját, amelynek során a Maléter Pál úti füves területet kaszálta Englóner László egykori focistával közösen. Az akciót az egyik szemfüles olvasónk örökítette meg, aki a rövidgatyás, baseball-sapkás, napszemüveget viselő férfi személyében ismert rá a városvezetőre.[/box]